Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko môže prísť o peniaze z eurofondov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko môže prísť o peniaze z eurofondov určené na financovanie veľkých infraštruktúrnych projektov. S odvolaním sa na dokument Európskej komisie (EK), ktorý obsahuje upozornenia na nedostatky v slovenskej legislatíve, to dnes napísal ekonomický týždenník Trend na svojej internetovej stránke. Hrozbu zastavenia platieb z eurofondov si už vraj uvedomuje aj vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Podľa Trendu sa problematické ustanovenia týkajú procesu posudzovania vplyvu veľkých projektov na životné prostredie. Nesúlad s európskou smernicou vniesol do zákonodarstva parlament na jar 2007 schválením mimoriadnych opatrení na urýchlenie výstavby diaľnic. Normou sa okrem iného zmenilo postavenie verejnosti pri povoľovaní výstavby ciest a neskôr aj ďalších väčších projektov, a to tak, že jej námietkami sa už úrady nemusia povinne zaoberať.

"Tento nesúlad môže zablokovať proces schvaľovania mnohých projektov spadajúcich pod smernicu EIA," citoval týždenník z listu riaditeľa odboru regionálnej politiky EK Dirka Ahnera stálemu predstaviteľovi Slovenska pri komisii Ivanovi Korčokovi. Komisia na nedostatky Slovensko opakovane upozornila. Ficova vláda následne prikročila k náprave, podľa Bruselu sú však práva občanov aj naďalej obmedzované.

O riziku, že Slovensko príde o veľké peniaze z EÚ, vraj vie aj vláda. Podľa záznamu z januárového rokovania ministrov zodpovedných za eurofondy hrozí pozastavenie platieb pravdepodobne všetkým infraštruktúrnym projektom financovaným z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a z Kohézneho fondu, napísal Trend. Občianske združenie Via Iuris podľa týždenníka ešte vlani odhadlo, že nesprávne prebratie európskej smernice môže priamo ovplyvniť zhruba dve tretiny z približne 12 miliárd eur určených pre Slovensko z eurofondov na roky 2007 až 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu