Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tomanovej šofér kontroluje eurofondy, píše SME

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Šofér ministerky práce urobil kariéru za pol roka. Je riaditeľom kontroly eurofondov. Zdenko Bošanský bol až do roku 2007 policajtom, ktorý vozil ministrov sociálnych vecí. Práve jeho Tomanová poslala s prázdnym autom do Lisabonu, hoci ona so sprievodom letela lietadlom.

Už rok a pol šéfuje odboru kontroly dohliadajúceho na rozdeľovanie Európskeho sociálneho fondu. Má na starosti, aby milióny eur na podporu zamestnanosti, či na pomoc ľuďom s hendikepom, netiekli, kam nemajú. Podľa SME, popri práci v roku 2005 doštudoval Bošanský policajnú akadémiu, ktorú skončil ako magister bezpečnostných služieb so zameraním na vyšetrovanie. V novembri 2007 - po konci svojej vodičskej kariéry - nastúpil na ministerstvo ako manažér overovania. Po piatich mesiacoch sa stal na základe konkurzu, na ktorom sa zúčastnil ešte jeden uchádzač, šéfom odboru. Medzitým získal titul doktora práv.

Ministerstvo tvrdí, že Bošanský sa riadne prihlásil do výberového konania.

„Zaujímavé,“ povedal o Bošanského kariére exminister Ľudovít Kaník. Nespomína si však, že by sa Bošanský v tom čase aspoň amatérsky venoval eurofondom.

„Bol to zamestnanec vo svojej role veľmi spoľahlivý a správaním milý človek. Jeho iné schopnosti posúdiť neviem,“ povedala Iveta Radičová, ktorej tiež robil šoféra.

Nikto z bývalých kolegov si nespomína, že by sa Bošanský akokoľvek zaujímal o problematiku eurofondov.

Medzi Tomanovej zamestnancami sú aj ďalšie zaujímavé prípady, píše SME. Z exriaditeľa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka , ktorý musel odísť pre výhrady premiéra, je teraz riaditeľ Centra vzdelávania na ministerstve. Tomanová chcela pre neho od Fica miesto v Bruseli.

Na ministerstve robí aj matka Ivana Bernátka Anna (68). Pracuje od októbra 2006 ako hlavný štátny radca. Na dobre platené miesto nastúpila v čase, keď už bola niekoľko rokov v dôchodkovom veku. Keď mali štátne úrady prepustiť 20 percent zamestnancov, o prácu prichádzali väčšinou ľudia v penzijnom veku. Bernátkovú táto vlna prepúšťania obišla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu