Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

NBS: Bankám vlani spadol čistý zisk takmer o polovicu

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Banky na Slovensku v minulom roku znížili čistý zisk medziročne o 45,2 percenta na 278,75 milióna eur. Klesla aj bilančná suma peňažných ústavov, a to o viac ako 15 percent na 53,03 miliardy eur.

Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS) na svojej internetovej stránke.

Čisté úrokové výnosy bánk v minulom roku nepatrne stúpli na 1,56 miliardy eur. Naopak, výnosy z poplatkov a provízií sa im znížili o zhruba sedem percent na 526,59 milióna eur.

Bankové domy poskytli do konca vlaňajška úvery celkovo za 29,78 miliardy eur, zatiaľ čo v závere roka 2008 ich evidovali vo výške 30 miliárd eur. Suma vkladov, ktoré peňažné ústavy prijali od klientov, ku koncu uplynulého roka klesla o necelé tri percentá na 35,61 miliardy eur.

Na Slovensku poskytujú služby viac ako dve desiatky bánk, rozhodujúci podiel v nich kontrolujú zahraniční vlastníci. Podnikanie peňažných ústavov v uplynulom období negatívne zasiahla globálna hospodárska a finančná kríza. Bankám pribudli úvery, ktoré klienti nedokážu splácať. Finančné domy preto napríklad sprísnili podmienky poskytovania pôžičiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu