Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počítačový pirát mal z banky ukradnúť 1,3 milióna

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Cudzinec (34) údajne pomocou internetu ukradol z americkej banky 1,3 milióna korún. Za peniaze chcel v Česku nakúpiť zlato. Policajtom pri odhalení podvodu pomáhala aj americká tajná služba. Informoval o tom server tn.cz.

Muž si dohovoril s obchodníkmi schôdzku v hoteli. Na nej mal kúpiť kilogram zlata a niekoľko vzácnych zlatých mincí. Cudzincov ale pri stretnutí zadržali policajti.

"Museli sme konať veľmi rýchlo, aby nedošlo ku kúpe toho zlata, pretože potom by už sme nemuseli zlato nájsť, " povedal hovorca protikorupčnej polície Roman Skřepek.

Podľa polície muž využil metódu zvanú phishing, teda krádež citlivých údajov klientov. Cez internet získal prihlasovacie údaje k cudzím účtom v Amerike. Na svoj účet v Česku si potom pripísal v prepočte 1,3 milióna korún. Časť peňazí vybral a 800 tisíc korún poslal do inej banky ako platbu za zlato. To si mal potom vyzdvihnúť v hoteli. Na podozrivé prevody a falšované doklady ale upozornilo ministerstvo financií a ukradnuté peniaze zablokovalo.

Na podvody muž zrejme využil vysoko výkonné počítače. Experti teraz budú skúmať, či nebol členom organizovanej skupiny. Takzvaný phishing využíva čím ďalej viac ľudí. Odborníci apelujú na klientov bánk, aby ignorovali všetky maily, ktoré vyzývajú na poskytnutie citlivých údajov. Banky nikdy nekomunikujú so svojimi klientmi e-mailom pri tak citlivých údajoch ako je číslo kreditnej karty, PIN, či heslo k účtu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu