Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šrotovné si neuplatnilo 4930 vodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nárok na štátnu dotáciu na kúpu nového auta po zošrotovaní starého vozidla si v minulom roku uplatnilo 39.270 vodičov. Viac ako desatina z celkového počtu 44.200 poukazov tak zostala nevyužitá. Tretie kolo takzvaného šrotovného už ministerstvo neplánuje, povedal dnes hovorca ministerstva Vahram Chuguryan.

"Nárok na šrotovné si do konca roku 2009 neuplatnilo 4930 vodičov," povedal Chuguryan. Nevyužité peniaze sa vrátia do štátneho rozpočtu, o akú čiastku ide, však hovorca nespresnil. Štát na dotáciu vyčlenil 55,3 milióna eur. Šrotovné odštartovala slovenská vláda na podporu ekonomiky v marci minulého roku.

V prvom kole štát prispel vodičom na kúpu nového vozidla 1500 eurami, pokiaľ predajcovia znížili cenu vozidiel o ďalších 500 eur. V druhom kole podpora štátu klesla na 1000 eur a na rovnakú sumu sa zvýšil sa požadovaný príspevok obchodníkov. Štátny príspevok vyvolal rozporuplné reakcie.

Zatiaľ čo ministerstvo hospodárstva ho obhajovalo, podľa niektorých analytikov išlo o zvýhodňovanie jedného sektoru ekonomiky za peniaze všetkých daňových poplatníkov. Podobné podpory trhu s autami však zaviedli aj niektoré ďalšie európske krajiny vrátanie Nemecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu