Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny výrobkov pre tuzemsko rástli rýchlejšie ako pre export

BRATISLAVA - Ceny priemyselných výrobcov zaznamenali vo februári tohto roka medziročný rast o 4,5 %, pričom v januári to bolo 4,8 %. Ako informoval Štatistický úrad SR, na mesačnej báze ceny priemyselných výrobcov vo februári narástli o 0,2 %, pričom v januári vykazovali medzimesačný pokles o 0,5 %.

Najväčšie zvýšenie cien zaznamenali vo februári ceny rafinérskych ropných produktov, ktoré oproti januáru narástli o 3,3 %. V priemere za prvé dva mesiace tohto roka vzrástli ceny vo výrobnej sfére o 4,6 %.

Po dvoch mesiacoch poklesu nastal vo februári obrat v cenách vo výrobnej sfére, ktoré opäť začali rásť. Prejavilo sa to najmä vo výrobkoch a surovinách určených pre tuzemský trh. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vzrástli oproti januáru o 0,3 %, ceny priemyselných výrobcov pre export vo februári tiež vzrástli - a to o 0,2 %. Na medziročnej báze ceny výrobcov pre export vykazujú vo februári zvýšenie o 7,6 %, pričom ceny priemyselných výrobcov určené pre tuzemský trh vykazujú rast o 2,1 %.

Na medzimesačnej báze vzrástli v rámci priemyselnej produkcie najviac ceny rafinérskych ropných produktov, a to o 3,3 %, v medziročnom porovnaní však vzrástli o 11,2 %. Druhý najväčší medzimesačný nárast zaznamenali ceny dopravných prostriedkov o 1,3 %. Prvú trojku uzatvárajú ceny elektrickej energie, plynu a pary, ktoré vzrástli vo februári o 1 %. Pokles o 2 % zaznamenali ceny potravín a tabaku, klesli tiež ceny dreva a výrobkov z neho.
Vo februári pokračoval medziročný pokles cien poľnohospodárskych výrobkov. V medziročnom porovnaní klesli v úhrne o 2,8 % pri znížení cien rastlinných výrobkov o 15,2 % a raste cien živočíšnych výrobkov o 0,2 %. Úroveň cien rastlinných výrobkov najviac ovplyvnil medziročný pokles cien obilnín, ktoré sa znížili v priemere o 16,1 %. Klesli aj ceny zeleniny a ovocia o 15,5 %, zemiakov o 9 %, olejnín priemerne o 4,2 %, nespracovaného tabaku o 2,5 %. Vyššie boli iba ceny strukovín o 0,7 %.

Rast cien živočíšnych výrobkov ovplyvnili vyššie ceny ošípaných priemerne o 7,7 %. Vzrástli ceny jatočného hovädzieho dobytka vrátane teliat o 3,8 %, ceny živých rýb o 3,4 % a surového kravského mlieka o 2,6 %. Výrazne nižšie ako vlani boli ceny slepačích konzumných vajec o 25,4 %, ceny oviec a produktov z ich chovu klesli o 11,3 % a ceny jatočnej hydiny v priemere o 4,4 %.

V priemere od začiatku roka boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie v úhrne o 3 %, pri poklese cien rastlinných výrobkov o 13,4 % a živočíšnych výrobkov o 0,8 %. Ceny stavebných prác podľa odhadu vzrástli vo februári oproti januáru o 0,7 %, medziročne sa zvýšili o 5,5 %. V priemere od začiatku roka boli medziročne vyššie o 5,7 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu