Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V decembri mierne poklesli ceny potravín, nábytku aj dopravy

BRATISLAVA - Medziročná miera inflácie meraná podľa harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien Európskej únie (EÚ) klesla na Slovensku v decembri minulého roka na 5,8 %, pričom v novembri dosahovala 6 %.

Spotrebiteľské ceny v decembri podľa metodiky EÚ poklesli medzimesačne o 0,1 %, pričom v novembri sa znížili o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Podľa slovenskej metodiky merania tempa rastu cien v decembri spotrebiteľské ceny oproti novembru poklesli o 0,2 %. Medziročná miera inflácie pritom v decembri dosiahla 5,9 %. Za celý minulý rok tak podľa slovenskej metodiky vzrástli spotrebiteľské ceny v priemere o 7,5 %. V decembri sa pod medzimesačný pokles cenovej hladiny vypočítanej podľa metodiky EÚ podpísali nižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov ako aj nižšie ceny nábytku a vybavenia domácností, ktoré oproti novembru poklesli zhodne o 0,2 %. Najnižší medzimesačný pokles o 2 % pritom zaznamenali ceny v doprave. Posledný mesiac v roku medzimesačne poklesli o 0,1 % aj ceny za pošty a telekomunikácie. Na novembrovej úrovni zostali ceny alkoholických nápojov a tabaku, odevov a obuvi ako aj bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív. Najvyšší medzimesačný nárast až o 10,8 % zaznamenali v decembri ceny vzdelávania. Ceny rekreácie a kultúry sa zvýšili oproti novembru o 0,3 %, ceny v zdravotníctve o 0,2 % a ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách medzimesačne vzrástli o 0,1 %.

V medziročnom porovnaní klesli podľa metodiky EÚ v decembri najviac ceny nábytku a vybavenia domácností, a to až o 3,7 %. Ceny za poštu a telekomunikácie boli medziročne nižšie o 1,3 % a ceny odevov a obuvi o 0,6 %. Najvyšší medziročný nárast zaznamenali v decembri ceny vzdelávania na úrovni 23 %. Ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív medziročne vzrástli o 15,9 %, ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách o 11,5 % a ceny v zdravotníctve o 9,6 %. Zhodne o 4,5 % sa medziročne zvýšili ceny v doprave a ceny rekreácií a kultúry a ceny rozličných tovarov a služieb vzrástli o 3,7 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov boli medziročne vyššie o 2,2 % a ceny alkoholických nápojov a tabaku medziročne vzrástli len o 0,6 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu