Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Slovnaft dostal pokutu 1,3 mld. Sk za porušenie cenového zákona

BRATISLAVA – Slovenské ministerstvo financií udelilo spoločnosti Slovnaft pokutu 1,3 miliardy slovenských korún za porušenie zákona o cenách pri stanovovaní predajných cien pohonných hmôt. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval šéf Slovnaftu Vratko Kaššovic. Spoločnosť sa chce proti rozhodnutiu ministerstva odvolať.

Kontrolóri vytkli Slovnaftu spôsob určovania výšky oprávnených nákladov a zisku. Ministerstvo financií začalo na jeseň skúmať tvorbu cien v spoločnosti, po tom ako sa proti Slovnaftu nahromadili výčitky kvôli nadmernému zdražovaniu benzínu a nafty. Spoločnosť sa bránila odkazmi na rast cien ropy na svetových trhoch.

Slovnaft, ktorý je na Slovensku dominantným predajcom pohonných hmôt a do značnej miery určuje predajné ceny konkurencie, pobúril hlavne profesionálnych autodopravcov, keď na prelome októbra a novembra zvýšil ceny nafty na rekordných 37,30 korún za liter. Od tej doby spoločnosť ceny benzínov i nafty niekoľko krát znížila.

Rafinéria Slovnaft, ktorá patrí do skupiny ropného koncernu MOL, vlastní na Slovensku viac ako 300 čerpacích staníc. V Českej republike prevádzkuje 40 staníc, ceny na nich sa ale neriadili zmenami na Slovensku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu