Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Telekomunikačné firmy a EK začali projekt eMobility

BRUSEL - Významné telekomunikačné spoločnosti a Európska komisia (EK) v piatok odštartovali výskumno-vývojový projekt eMobility v hodnote 2 mld. eur. Program by mal pomôcť európskym operátorom účinnejšie konkurovať nízkonákladovým ázijským firmám, ktoré sú v sektore mobilnej komunikácie čoraz viac aktívnejšie.

"Európa potrebuje držať krok s rastúcim tempom investícií v oblasti výskumu a vývoja v ostatných regiónoch sveta. V Číne, Japonsku a Kórei vláda výrazne podporuje výskum a vývoj," uviedol šéf mobilnej divízie Siemens Thorsten Heins.

Na projekte eMobility sa podieľa 15 prevažne európskych firiem. Medzi účastníkov projektu patrí napríklad svetovo najväčší výrobca mobilných telefónov Nokia, švédsky výrobca telekomunikačných zariadení Ericsson, francúzsky Alcatel, nemecký Siemens a Deutsche Telekom, španielska Telefonica a britská spoločnosť Vodafone. Do projektu sa zapojili aj americké spoločnosti, ako Motorola či Lucent Technologies.

"Ak chceme 10 rokov úspešne predávať mobilné zariadenia na európskom trhu, musíme investovať do výskumu a vývoja už teraz," konštatoval šéf výskumu a vývoja spoločnosti Motorola pre Európu Nicolas Demassiuex. Spoločnosti plánujú investovať 1 mld. eur do výskumu v oblasti bezpečnosti mobilnej komunikácie, jednoduchého prístupu k osobným a pracovným údajom a výroby rôznych mobilných zariadení. EK poskytne na pripravovaný projekt takisto 1 mld. eur.

"Mobilná a bezdrôtová komunikácia má silnejší ekonomický vplyv ako internet," uviedol Heins. Podľa neho počet ľudí zamestnaných v sektore mobilnej komunikácie vzrastie do roku 2010 na 10 mil. pracovníkov zo súčasných 4 mil. ľudí. Sektor mobilných služieb sa v súčasnosti podieľa na celkovom produkte európskej ekonomiky na úrovni 3 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu