Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Mestá a obce sprísňujú v čase krízy vyber daní a poplatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Nezaplatiť poplatok za psa alebo daň z nehnuteľnosti sa môže ľuďom i firmám vypomstiť viac ako inokedy. Mestá a obce sa totiž v čase hospodárskej krízy a stenčujúcich sa rozpočtov snažia viac si posvietiť na tých, čo neplatia miestne dane a poplatky.

Tie síce nie sú ich hlavným príjmom, ale neutešená ekonomická situácia ich núti vymáhať aj nižšie sumy. Vyplýva to z ankety. "Mesto v súvislosti s krízou sprísnilo kontrolu správnosti daňových priznaní, aby sme čo najviac znížili počet neplatičov," povedal hovorca košického magistrátu Jaroslav Vrábeľ. V týchto dňoch mesto začína aj s exekúciami neplatičov daní a poplatkov, napríklad za psa. Viac ako desať percent majiteľov psa totiž vraj nezaplatilo.

Košice však k exekúciám podľa Vrábeľa pristupovali aj v minulosti. Na majiteľov psov sa chce zamerať aj radnica v Dunajskej Strede. Mesto na Žitnom ostrove chystá všeobecne záväzné nariadenie, vďaka ktorému by mohlo udeľovať pokuty tým majiteľom, čo svojich psov neprihlásili na mestskom úrade. Ľudia totiž vraj povinnosť platiť za psa radi obchádzali.

"Ak nechceme zvyšovať dane, budeme musieť tieto nedoplatky nejakým spôsobom vymôcť," tvrdil Robert Marák z mestského úradu. V Trnave dostal v apríli správca mestského majetku, spoločnosť TT-komfort pokyn, aby dôslednejšie vymáhal pohľadávky a obracal sa aj na súd. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča sa mesto sústreďuje najmä na firmy, ktoré dlžia na nájomnom za priestory alebo neplatia daň z nehnuteľnosti.

"Treba aj vecne povedať, že toto nejaké radikálne zlepšenie príjmov miest a obcí neprinesie, pretože vo väčšine prípadov nedoplatkov alebo pohľadávok sú firmy v likvidácii," poznamenal hovorca. Dopady prísnejšieho prístupu ešte Tomašovič vyčísliť nevedel.

"Čiastočne sa to premietlo do rozpočtu, na strane druhej to znamená aj zvýšené finančné náklady hlavne na právne služby a návrhy na súdy. Je to aj dvojsečná zbraň," poznamenal. Dôraznejšie, aj s pomocou exekútorov, začali nedoplatky na daniach a miestnych poplatkoch vymáhať v Tornali. Mesto bolo vlani v ozdravnom režime a potrebovalo peniaze na zníženie svojich záväzkov voči dodávateľom.

"O niečo sa nám podarilo nedoplatky od obyvateľov znížiť," uviedla prednostka mestského úradu Katarína Hubayová. Dane z nehnuteľnosti alebo poplatky za odpad či psov netvoria hlavnú časť rozpočtov miest a obcí. Podstatnejšie sú pre samosprávy takzvané podielové dane, čiže výnosy z daní z príjmu fyzických osôb, ktoré budú pre dopady krízy tiež nižšie.

Napríklad trnavský rozpočet počíta, že na miestnych daniach a poplatkoch mesto tento rok získa 9,09 milióna eur (273,78 milióna Sk), čo je približne štvrtina z bežných príjmov, ktoré tento rok majú dosiahnuť 34,75 milióna eur (1,05 miliardy Sk). Z podielových daní by mala radnica dostať 14,21 milióna eur (428,06 milióna Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu