Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

56 % Slovákov si myslí, že chudoba u nás vzrástla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Chudoba na Slovensku za posledný rok veľmi vzrástla podľa 18 % opýtaných Slovákov. Ďalších 38 % oslovených Slovákov vnímalo nárast chudoby ako mierny a podľa 20 % občanov Slovenska sa miera chudoby na Slovensku nezmenila. Pokles chudoby na Slovensku zaznamenalo 17 % oslovených a zvyšných 7 % sa k otázke nevedelo vyjadriť.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mierky Eurobarometer zameraného na monitorovanie sociálneho vplyvu finančnej a hospodárskej krízy na Európanov, ktorý sa uskutočnil od 8. do 12. júla tohto roku. Na Slovensku sa prieskumu zúčastnilo 1 006 občanov. Slováci podľa prieskumu zvládajú aj platenie účtov. Vyše polovica opýtaných nemá žiadne problémy s platbami v domácnosti a 27 % Slovákov má ťažkosti len z času na čas.

Pätina Slovákov mala pritom za posledný rok finančné problémy a nevedela si zaplatiť účty alebo nakúpiť potrebné veci. Podľa prieskumu si 47 % Slovákov myslí, že ich finančná situácia v najbližších 12 mesiacoch zostane rovnaká. Okolo 34 % Slovákov zastáva názor, že budú schopní v najbližšom roku platiť za nájom, prípadne splácať hypotéku.

Až 61% Slovákov si myslí, že si v nasledujúcom roku budú schopní udržať svoju prácu. Pri otázke, aké by bolo riziko vyžitia v nasledujúcom roku pri neočakávanom výdavku 1 000 eur, takmer zhodne 24 % Slovákov uviedlo vysoké riziko a takisto žiadne riziko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu