Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

R. Sobota odmietla projekt priemyselného parku

ilustračné foto
ilustračné foto

RIMAVSKÁ SOBOTA - Rimavská Sobota zatiaľ zostane bez ďalšieho veľkého investora. V meste s viac ako 30-percentnou nezamestnanosťou dnes poslanci odmietli projekt, ktorý by mohol priniesť viac ako 300 pracovných miest.

Radnica pôvodne plánovala s prispením fondov EÚ odkúpiť a obnoviť areál bývalých strojární, kde mala spoločnosť SioTech Global spustiť výrobu stavebných materiálov.

"Je to pre nás určité sklamanie, výrobu budeme musieť rozšíriť niekde inde," povedal po hlasovaní zástupca firmy Ladislav Sedmák. Mesto chcelo podať žiadosť o dotáciu z fondov EÚ vo výške necelých desať miliónov eur (asi 300 miliónov korún), radnica mala do obnovy areálu vložiť ďalších 526.000 eur (15,85 milióna korún).

Poslanci sa však obávali, či investor naplní svoje plány a zamestná plánovaný počet ľudí. Pokiaľ by sa tak nestalo, mesto by muselo peniaze vrátiť. Radnica navyše čelí nedostatku peňazí a musí šetriť. Podľa primátora Štefana Cifruša by mesto takýto projekt zvládlo, rozhodnutie poslancov však akceptoval.

Rimavská Sobota je dlhodobo okres s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku. Koncom septembra tam bolo bez práce 32,84 percenta ľudí. Po zrušení prevádzok viacerých tradičných zamestnávateľov, napríklad pivovaru či cukrovaru, zachraňuje trh s pracovnými miestami najmä kórejský výrobca autokáblov Yura.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu