Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prepad priemyslu aj v máji, výroba klesla o 23,9 %

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prepad priemyselnej výroby na Slovensku pokračoval aj v máji. Produkcia podnikov sa v piatom mesiaci znížila medziročne o 23,9 percenta, zatiaľ čo v apríli klesla o upravených 24,7 percenta.

Výrazne si opäť pohoršila výroba automobilov, ktorá patrí k ťahúňom priemyslu, naopak elektrotechnika si pripísala prírastok. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Za päť mesiacov roka sa výroba v priemysle prepadla o necelú štvrtinu.

Produkcia dopravných prostriedkov, ktorú zastupujú najmä automobilky Volkswagen, KIA Motors a PSA Peugeot Citroën, stlmila v máji medziročný prepad na 42,7 percenta z aprílových upravených 51,4 percenta. Naopak, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov, ktorá tiež patrí k významným odvetviam hospodárstva, si v máji polepšila medziročne o 43,4 percenta oproti aprílovým 41,5 percenta.

"Očakávali sme miernejší pokles," komentovala májové čísla analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Predpokladá, že v najbližších mesiacoch by produkcia priemyslu po očistení o sezónne vplyvy mohla medzimesačne vzrásť, oproti vlaňajšku však naďalej bude zaostávať o viac než pätinu. "Predpokladáme, že na jeseň by sa (pokles) mohol zmierniť k úrovniam okolo mínus 15 percent, k čomu by malo pomôcť najmä postupné oživovanie v eurozóne," doplnila Valachyová.

Celkovo sa samotná priemyselná výroba po očistení od ťažby a dobývania a dodávok energií v máji prepadla o 26,9 percenta. V apríli klesla po revízii o 28,9 percenta. Odvetvie ťažby a dobývania v piatom mesiaci roka zaznamenalo opäť pokles produkcie o 4,2 percenta v porovnaní s aprílovým úbytkom výroby o 7,3 percenta.

Slovenský priemysel zasiahla svetová hospodárska kríza minulý rok na jeseň, jeho výkon padá od októbra. Navyše pre výpadky dodávok ruského plynu cez Ukrajinu väčšie podniky začiatkom roka museli výrazne obmedziť alebo úplne odstaviť výrobu na zhruba dva týždne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu