Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Prešove na jedno miesto pripadá 464 nezamestnaných

Úrad práce v Prešove
Úrad práce v Prešove

PREŠOV – Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove na jedno voľné pracovné miesto pripadá 464 evidovaných uchádzačov o zamestnanie. K prvému polroku bolo na jednu pracovnú pozíciu 234 čakateľov.

Na úrad práce v septembri nahlásili zamestnávatelia z okresov Prešov a Sabinov dohromady iba 42 voľných pracovných miest, v júni mal úrad v ponuke 78 miest. Ku koncu septembra bolo v evidencii za obidva okresy 19 476 uchádzačov o prácu. Iba za september sa na úrad prišlo zaevidovať 2 332 ďalších nezamestnaných. Uviedla to analytička trhu práce prešovského úradu práce Anna Molčanová.

Evidovaná miera nezamestnanosti bola v posledný septembrový deň v okrese Prešov 16,10 %, od začiatku roka nezamestnanosť rástla každým mesiacom o viac ako pol percenta, v januári predstavovala 11,57 %. V priebehu vlaňajška sa táto hladina pohybovala od 9 do 10,5 %. Okres Prešov mal v septembri v evidencii 13 498 nezamestnaných, oproti augustu je to nárast o 424 osôb.

Ešte horšia situácia je v okrese Sabinov, kde sa evidovaná miera nezamestnanosti v septembri dostala na 24,82 %, kým v januári to bolo 19,50 %. Vlani sa nezamestnanosť pohybovala v rozpätí od 16 do 18 %. Na prácu tu čaká 5 978 uchádzačov, iba za september pribudlo 697 nových uchádzačov. Oproti augustu je to nárast o 367 osôb.

Podľa Molčanovej počty nezamestnaných zvýšili hlavne absolventi stredných škôl, keďže ich rodičia mali nárok na poberanie rodinných prídavkov ešte do konca prázdnin, čo predstavuje 40,2 %. Ku koncu septembra bolo v evidencii úradu 1 751 absolventov, z toho 1 218 v okrese Prešov a 533 v okrese Sabinov. Okrem toho sa koncom roka očakáva viac nezamestnaných z firiem, keď sa im skončí pracovná zmluva na dobu určitú.

Od začiatku roka hromadné prepúšťanie nahlásilo desať zamestnávateľov z Prešovského a Sabinovského okresu. Ohrozených bolo 800 pracovných miest, drvivá väčšina firiem svoj zámer aj uskutočnila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu