Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Medzilaborciach sa má vyrábať zafír, prácu nájde 150 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Slovenská spoločnosť Merlin Trade postaví v Medzilaborciach závod na výrobu umelého zafíru na priemyselné využitie za 11 miliónov eur (zhruba 331 miliónov Sk).

Spoločnosť chce zamestnať 150 ľudí, v súčasnosti pripravuje stavebný projekt. Fabrika bude umiestnená v priemyselnom parku, povedal dnes Martin Korček z vedenia spoločnosti.

"S výstavbou haly začneme pravdepodobne začiatkom budúceho roku, koncom roku by mohla začať už aj prvá výroba," uviedol Korček. Závod by mal produkovať zafír na výrobu súčiastok pre elektrotechnický, spotrebný a vojenský priemysel. Spoločnosť už s mestom podpísala spoločné memorandum o výstavbe závodu. Merlin Trade chce zafír vyvážať do štátov Európskej únie a Ázie, rokuje tiež s firmami z USA.

Priemyselný park, v ktorom má výrobca zafíru sídliť, zatiaľ nie je dokončený. Medzilaborce získali na jeho výstavbu v lete štátnu dotáciu 1,66 milióna eur (50 miliónov korún). Infraštruktúru parku začne mesto podľa Antona Saba z Mestského úradu stavať v prvých mesiacoch budúceho roku. Úrad chce v novembri vypísať súťaž na stavebné práce, poznamenal Sabo.

Podporu priemyselnej zóny v Medzilaborciach schválila vláda na svojom vlaňajšom výjazdovom rokovaní. Vedenie mesta vtedy informovalo o záujme českej strojárskej spoločnosť Hopax, ktorá mala v parku postaviť závod na výrobu oceľových konštrukcií za 16,6 milióna eur (500 miliónov korún). Firma však zatiaľ rokovania o výstavbe závodu podľa Saba nezačala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu