Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V NCHZ sa podľa správcu prepúšťať nebude

Novácke chemické závody
Novácke chemické závody

NOVÁKY - Novácke chemické závody, ktoré po udelení vysokej pokuty od Európskej komisie skončili v októbri v konkurze, budú pokračovať vo výrobe. Vo fabrike s približne dvoma tisíckami zamestnancov sa nechystá ani hromadné prepúšťanie.

Novinárom to dnes potvrdil správca konkurznej podstaty Ján Súkeník po schôdzke s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom.

"Momentálna situácia po prednesení a predložení ekonomickej analýzy je taká, že som sa rozhodol pokračovať v prevádzkovaní podniku. Tento podnik je životaschopný. Prepúšťanie nebude," poznamenal Súkeník.

Zatiaľ nechcel špekulovať, či fabrika dokáže zaplatiť pokutu vo výške 19,6 milióna eur (590 miliónov korún), ktorou EK chemičku potrestala za údajnú kartelovú dohodu s ďalšími firmami. Vedenie spoločnosti krátko po rozhodnutí komisie označilo sankciu za neprimeranú a likvidačnú.

"V súčasnosti je proces prihlasovania pohľadávok, ktorého dátum končí 23. novembra. Pokiaľ mám vedomosť, zatiaľ EK neprihlásila svoju pohľadávku. Zatiaľ to (pokutu) neriešim. Akonáhle sa prihlási, potom to môžem riešiť," dodal správca.

Sankciu v celkovej výške viac ako 61 miliónov eur (1,84 miliardy korún) dostalo deväť spoločností. Podľa komisie sa firmy v rokoch 2004 až 2007 dohodli na cenách a pôsobení na trhu. Podniky obchodujú okrem iného s látkami používanými napríklad v oceliarskom priemysle.

Jahnátek naznačil, že nebyť pokuty od EK, chemička by v súčasnosti vykazovala zisk. Štát by podľa neho mohol fabrike pomôcť napríklad pripravovaným zákonom o strategických podnikoch, ktorý by bol "šitý pre potreby" NCHZ.

"Zákon by mal byť určitým garantom pre dodávateľov, že by nemali prísť o svoje pohľadávky a zároveň by umožňoval vstup štátu do spoločností, ktoré štát nazve takzvanými strategickými podnikmi. Status strategického podniku by nekončil tým, že končí proces jedného konkurzného konania, ale by ten podnik dostal štatút aj do budúcna," spresnil minister.

Internetový portál etrend.sk upozornil, že podľa pripravovanej normy by vybraté spoločnosti desať mesiacov nebolo možné poslať do konkurzu. Štát by do nich vraj poslal svojho zástupcu, vymenovaného vládou na návrh ministerstva financií. Správca by vykonával "akcionárske práva" a bol by povinný vyplácať mzdy, platiť odvody a dane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu