Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vážny: Cesty cez PPP projekty vyjdú na 21 mld. eur

Minster dopravy Ľubomír Vážny
Minster dopravy Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko by malo od roku 2014 splácať ročne približne 700 miliónov eur (21,088 miliardy Sk) za diaľnice, ktoré ministerstvo dopravy plánuje postaviť v rámci troch balíkov projektov súkromno-verejného partnerstva.

Na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub to povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Suma je podľa neho približná a zodpovedá situácii, že by Slovensko dokázalo postaviť plánovaných 157 kilometrov diaľnic.

Podľa Vážneho by bola splátka fixná a namodelovaná na 30 rokov. V takom prípade by Slovensko zaplatilo za dnes plánované cesty dokopy 21 miliárd eur (632,646 miliardy Sk). Minister však počíta v budúcnosti s priaznivým vývojom výkonnosti ekonomiky. Dodal, že počíta s tým, že o 20 rokov budú splátky v pomere k výdavkom rozpočtu a s ohľadom na rast ekonomiky zanedbateľnou čiastkou.

V súčasnosti podľa Vážneho Slovensko vynakladá na výstavbu a údržbu diaľnic ročne 20 miliárd slovenských korún (663,89 milióna eur), od roku 2014 alebo 2015 bude musieť podľa neho rozpočet zvládnuť v súvislosti so splátkou približne dvojnásobnú záťaž. "V prvých rokoch tento záväzok bude určitým problémom, (...) ale už dnes sa na toto obdobie štát pripravuje," povedal Vážny.

Vláda chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu cestnej infraštruktúry v krajine, pôvodne plánovala diaľnicou spojiť do roku 2010 Bratislavu a Košice. V septembri sa v rámci prvého balíka PPP projektov začala stavba rýchlostnej cesty R1, po nej majú prísť na rad severné úseky diaľnice D1. Pri tej je zatiaľ financovanie zo súkromných peňazí otvorené, pretože konzorcium firiem, ktoré zákazku dostalo, zatiaľ nezískalo od bánk potrebné prostriedky. Nedávno vláda preto schválila dodatok ku koncesnej zmluve, v ktorej posunulo firmám termín na ich získanie do 15. februára 2010. Ak ich koncesionár nezíska, vláda sa bude usilovať o čerpanie peňazí z eurofondov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu