Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Práce na prvej súkromnej diaľnici sa začali

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Spoločnosť Granvia Construction odštartovala hlavné stavebné práce na projekte prvej slovenskej cesty za súkromné peniaze. Informovala o tom spoločnosť.

Zhotoviteľ zhruba 50 kilometrov rýchlostnej cesty R1 patrí pod český stavebný koncern Eurovia CS, ktorý je súčasťou medzinárodnej skupiny vedenej francúzskou firmou Vinci. Tá spolu s holandskou spoločnosťou ABN Amro uspela v tendri na vybudovanie úseku R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

"Po finančnom uzatvorení koncesnej zmluvy (...) spoločnosť Granvia Construction naplno rozbehla hlavné stavebné práce na všetkých štyroch úsekoch projektu," informovala firma v tlačovej správe. Celkový čas výstavby časti R1 a severného obchvatu Banskej Bystrice je naplánovaný na 41 mesiacov, dodala.

Vybudovanie cesty prostredníctvom projektu takzvaného verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt) si vyžiada stavebné náklady takmer 900 miliónov eur (27,11 miliardy Sk). Prvé tri úseky sa majú dokončiť o dva roky, celý projekt by mal byť hotový v roku 2012.

Kontrakt na stavbu R1 uzavrel štát s koncesionárom ešte v marci. Na plný rozbeh prác čakal projekt niekoľko mesiacov, keďže uzavretie dohody o jeho financovaní oddialila opatrnosť bánk v čase finančnej krízy. Konzorcium Granvia podporilo pôžičkami 13 bánk, peniaze na projekt poskytla aj Európska banka pre obnovu a rozvoj. Samotná Granvia do neho vloží 149 miliónov eur (4,5 miliardy Sk).

Štát bude rýchlostnú cestu splácať tri desaťročia. Celková cena diela podľa skoršieho vyjadrenia ministra dopravy Ľubomíra Vážneho dosiahne 1,76 miliardy eur (zhruba 53 miliárd Sk). Po postavení všetkých úsekov bude štát ročne splácať 125,3 milióna eur (3,77 miliardy Sk). Ak však po odznení krízy zlacnejú peniaze na finančných trhoch, splátka sa môže znížiť.

Vláda Roberta Fica chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu diaľnic v krajine, postaviť by sa malo asi 150 kilometrov. Po R1 majú prísť na rad severné úseky diaľnice D1, ktorá spája Bratislavu s Košicami. Kabinet tiež očakáva, že PPP projekty v čase krízy podporia zamestnanosť a hospodársky rast.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu