Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vláda súhlasila s prvou zmluvou na stavbu ciest cez PPP projekty

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) má v najbližších dňoch uzatvoriť zmluvu na výstavbu a prevádzku prvých úsekov ciest za súkromné peniaze. S podmienkami kontraktu takzvaného verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) dnes súhlasila vláda Roberta Fica.

O vybudovanie asi 50 kilometrov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou sa postará francúzska firma Vinci Concessions a holandská spoločnosť ABN Amro Highway, ktoré spoločne uspeli v tendri. "Koncesnú zmluvu by sme mali (...) podpísať budúci týždeň. Očakávam, že v pondelok," povedal novinárom po rokovaní vlády Vážny. Stavebné práce by podľa neho mohli začať pravdepodobne o niekoľko mesiacov po takzvanom finančnom vyrovnaní, teda, keď bude mať zhotoviteľ zabezpečené peniaze na projekt. "Zo strany víťazného konzorcia mám avíza, že komerčné banky sú pripravené vstúpiť do tohto projektu," tvrdil minister. Štát by mal počas troch desiatok rokov, na ktoré má byť uzatvorená koncesia s víťazom súťaže, zaplatiť za stavbu, prevádzku a údržbu cesty celkovo 3,47 miliardy eur (104,54 miliardy Sk). Projekt zaťaží verejné financie zrejme od roku 2010, keď koncesionár plánuje uviesť do prevádzky prvý úsek Beladice - Tekovské Nemce. S návrhom koncesnej zmluvy na výstavbu časti R1 za súkromné peniaze súhlasilo aj ministerstvo financií, ktoré malo zhodnotiť jej dopad na verejné financie. Úrad ministra Jána Počiatka predpokladá, že štát v roku 2010 splatí za rýchlostnú cestu prvých 12,97 milióna eur (asi 390 miliónov korún), o rok neskôr ďalších 79,9 milióna eur (2,41 miliardy Sk).

Ministerstvo dopravy už skôr pripustilo, že v čase globálnej hospodárskej a finančnej krízy sa zhoršila dostupnosť peňazí od bánk na financovanie PPP projektov. Podporu zákazkám očakáva aj od Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) a Európskej investičnej banky. Vláda predpokladá, že projekty podporia ekonomiku v čase krízy.

Ficov kabinet chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu ciest v krajine. V najbližšom období by sa takouto formou mala dobudovať najvyťaženejšia diaľnica z Bratislavy do Košíc, na ktorej chýbajú ešte viaceré severné úseky, vrátane technicky náročnejších častí s tunelmi.

Pri PPP projektoch investor postaví cesty na vlastné náklady a bude ich prevádzkovať, štát mu investíciu postupne spláca. Konzorcium Vinci a ABN Amro uprednostnila výberová komisia v tendri pred ponukou skupiny firiem okolo španielskej spoločnosti Obrascón Huarte Laín a českej ŽS Brno. Do konečnej fázy súťaže sa nedostalo šesťčlenné konzorcium, ktoré zahŕňa aj slovenské stavbárske firmy Doprastav a Váhostav. Rovnako dopadlo aj zoskupenie rakúskych firiem Strabag a Porr.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu