Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vážny podpísal zmluvu na výstavbu R1 za 1,5 miliardy eur

BRATISLAVA - Minister dopravy Ľubomír Vážny dnes podpísal s víťazným konzorciom zmluvu na výstavbu a prevádzku časti rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou za 1,5 miliardy eur (45,2 miliardy Sk).

Slovensko bude spoločnostiam Vinci Concessions a ABN Amro Highway projekt postupne splácať, po navýšení o úroky celkovo uhradí 3,47 miliardy eur (104,54 miliardy Sk). Vážny pred novinármi naznačil, že oproti pôvodným plánom sa výstavba oneskorí.

Koncesionár začal podľa ministra po podpise kontraktu na zhruba 53 kilometrov R1 prvé prípravné práce na projekte. "Tieto práce zatiaľ budú hradené z vlastného kapitálu víťazného konzorcia," poznamenal Vážny. Zabezpečenie financovania prvého projektu takzvaného verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty) na Slovensku by malo byť dotiahnuté do júna, keď sa rozbehnú už aj práce kryté peniazmi z bankových úverov, dodal.

Podmienky kontraktu s francúzskym a holandským partnerom odobrila pred necelými dvoma týždňami vláda. Projekt zaťaží verejné financie zrejme od roku 2010, keď koncesionár plánuje uviesť do prevádzky prvý úsek Beladice - Tekovské Nemce.

Ficova vláda chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu ciest v krajine. V najbližšom období by sa takouto formou mala dobudovať najvyťaženejšia diaľnica z Bratislavy do Košíc, na ktorej chýbajú ešte viaceré severné úseky, vrátane technicky náročnejších častí s tunelmi.

Združenie Vinci a ABN Amro uprednostnila komisia vo verejnej súťaži pred ponukou skupiny firiem okolo španielskej spoločnosti Obrascón Huarte Laín a českej ŽS Brno. Do konečnej fázy tendra sa nedostalo šesťčlenné konzorcium, ktoré zahŕňa aj slovenské stavbárske firmy Doprastav a Váhostav. Rovnako dopadlo aj zoskupenie rakúskych firiem Strabag a Porr. Pri PPP projektoch investor postaví cesty na vlastné náklady a bude ich prevádzkovať, štát mu investíciu postupne spláca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu