Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nezamestnanosť je najvyššia za dva roky, 11,3 %

Úrad práce v Prešove
Úrad práce v Prešove

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v druhom štvrťroku tohto roka zvýšila na 11,3 percenta, čo bolo najviac od začiatku roka 2007. Informoval o tom dnes Štatistický úrad.

V prvom kvartáli tohto roka podiel ľudí bez práce dosiahol 10,5 percenta. Nezamestnanosť v uplynulom období vzrástla v dôsledku negatívnych vplyvov svetovej hospodárskej krízy. Podľa odhadu štatistikov tento rok stúpne na 11,8 percenta.

Počet nezamestnaných sa v druhom štvrťroku zvýšil na 302.100 ľudí v porovnaní s 281.000 osobami v prvom kvartáli 2009. Zamestnanosť od apríla do konca júna klesla, a to na 2,38 milióna ľudí z 2,39 milióna zamestnaných v úvode roka.

Podľa odlišnej metodiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny miera nezamestnanosti ku koncu júna vzrástla na 11,81 percenta. V júli sa pre prepúšťanie v dôsledku hospodárskej krízy ďalej zvýšila, a to na štvorročné maximum nad 12 percent.

Rozdiely v údajoch medzi Štatistickým úradom a úradmi práce vyplývajú z odlišných spôsobov stanovenia počtu nezamestnaných. Prieskumy štatistikov sú založené na vybranej vzorke bez ohľadu na to, či sú osoby bez práce registrované. Úrady práce vychádzajú z počtu registrovaných nezamestnaných, ktorí sú navyše v danom období schopní nastúpiť do zamestnania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu