Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slováci majú radi internetové eurokalkulačky

Eurokalkulačka
Eurokalkulačka

BRATISLAVA - Eurokalkulačky na internete sa aj takmer deväť mesiacov po zavedení novej meny tešia obľube. Na svojich stránkach ich majú viaceré slovenské inštitúcie a úrady, aby uľahčili ľuďom prepočítavanie. Vyplynulo to z ankety ČTK.

Softvérové počítadlo môžu využívať napríklad návštevníci internetovej stránky Sociálnej poisťovne. "Táto kalkulačka je využívaná, takže zatiaľ sme nehovorili o tom, že by sme ju mali sťahovať. Nestojí to žiadne peniaze a nikomu to neprekáža," povedal hovorca poisťovne Peter Višváder. Pomôcku, ktorá uľahčuje prepočítavanie korún na eurá, ponúka aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). "Podľa ohlasov návštevníkov portálu je eurokalkulačka využívaná," informovala Katarína Krapková z kancelárie predsedu BSK.

"Služby, ktoré poskytujú ústredie a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny svojim klientom, sa veľmi často opierajú o konkrétne finančné plnenia, najmä v oblasti sociálnych dávok, jej zmysel a užitočnosť sú teda zrejmé," zhodnotil prínos eurokalkulačky Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pripomenul, že úrad má povinnosť sprístupniť eurokalkulačku na svojej internetovej stránke aj zo zákona. "Eurokalkulačka je na našej stránke návštevníkom k dispozícii po celú dobu zákonnej povinnosti duálneho zobrazovania, ktorá sa končí 31. decembra 2009," doplnil.

Podľa splnomocnenca vlády pre zavedenie eura Igora Baráta majú povinnosť mať kalkulačky na internetových stránkach počas povinného duálneho zobrazovania napríklad aj cestovné kancelárie či internetové obchody, ktoré uvádzajú sumy len v eurách.

Počítadlo mala do augusta na svojej úvodnej stránke aj Národná banka Slovenska. Podľa hovorkyne banky Jany Kováčovej ju návštevníci webovej stránky využívali často. "Nahradila ju nová kalkulačka na prepočet cudzích mien voči euru. Nová kalkulačka ponúka prepočet jednotlivých mien z kurzového lístka Európskej centrálnej banky do a z eur," doplnila Kováčová, podľa ktorej nová kalkulačka plní aj funkciu eurokalkulačky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu