Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mikloš uprednostňuje znižovanie deficitu pred znižovaním daní

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Minister financií Ivan Mikloš v súčasnosti nevidí priestor na ďalšie znižovanie daní alebo odvodov. Dôvodom je podľa neho vysoký deficit verejných financií. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy zdôraznil, že Slovensko už dnes patrí medzi krajiny s najnižším daňovým zaťažením v Európe.

Návrhy strany Smer na zmeny v daňovej politike by podľa Mikloša viedli k rozvratu verejných financií. Upozornil, že všetky návrhy Smeru znižujú daňové zaťaženie, nehovoria však o tom ako nahradiť vzniknuté príjmové výpadky. Tie by sa podľa Mikloša vyšplhali až na 35 až 40 miliárd korún.

Návrhy Smeru sú neprijateľné aj pre opozičnú ĽS-HZDS. Podľa jej poslanca Tibora Mikuša HZDS nebude akceptovať zvýšenie rozpočtového deficitu o takmer 1% HDP. „Netreba sa snažiť o sólo zmeny, ktoré nepostihujú ďalšie súvislosti,“ povedal Mikuš, podľa ktorého by sa v otázke daní koalícia a opozícia mali dohodnúť na určitých princípoch a prestať bojovať za každú cenu.

Poslanec Smeru Igor Šulaj nepovažuje prepočty ministerstva financií o dopadoch znižovania daní za korektné. Podľa neho by mali na štátny rozpočet len obmedzený dosah. Zníženie daní pre fyzické osoby by podľa neho naštartovalo spotrebu, ktorá by následne zvýšila príjmy rozpočtu. Šulaj upozornil aj na stále vysoké výdavky štátnej administratívy, kde sa podľa neho neefektívne strácajú peniaze daňových poplatníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu