Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V ekonomike sme lepší ako Poliaci!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Zlá správa pre Slovákov! Životnú úroveň občanov vyspelých krajín Európskej únie doženieme najskôr o 20 až 30 rokov! Dobrá správa - v súčasnosti sme na tom lepšie ako Poľsko. Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa bol totiž minulý rok u našich severných susedov nižší ako na Slovensku. Povedané laicky, ekonomicky sú Poliaci až za nami.

Z údajov Európskeho štatistického úradu - Eurostat vyplýva, že kým každý Slovák vyprodukoval vlani hodnoty za vyše 450-tisíc korún, u Poliaka to boli hodnoty len za asi 400-tisíc korún. Dôvodom tohto rozdielu je podľa analytikov skutočnosť, že Poľsko je v oveľa väčšej miere zamerané na poľnohospodárstvo ako Slovensko. Je pritom všeobecne známe, že čím viac je krajina orientovaná na tento sektor, tým je chudobnejšia. "V poľnohospodárstve je totiž veľmi nízka miera pridanej hodnoty, a teda aj mzdy sú nízke. Prílišné zameranie na poľnohospodárstvo totiž znižuje potenciál pre rast priemerných miezd, čo je aj prípad Poľska," priblížil analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian.

V súvislosti s približovaním slovenských miezd k platom vo vyspelých krajinách Únie Kotian uviedol, že tento proces je veľmi dlhodobý. "Dá sa jednoznačne vylúčiť, že v horizonte 20 až 30 rokov by na Slovensku mohli byť také priemerné mzdy ako vo vyspelých ekonomikách Únie," konštatoval. Ako zdôraznil, vysoké mzdy sa zvyčajne dosahujú v sektore služieb, no v našej ekonomike ešte stále z hľadiska zamestnanosti dominuje priemysel. Na druhom konci stojí spomínané poľnohospodárstvo.

Podľa Kotiana sa dá približovanie priemernej mzdy rozdeliť na dve etapy - pred prijatím eura a po jeho prijatí. "V minulom roku sa približovanie miezd zrýchlilo najmä spevňovaním meny, ktorá zhodnotila oproti euru o 6 percent. Čiže okrem rastu mzdy v korunách treba mať na zreteli aj zvyšovanie kúpyschopnosti pod vplyvom spevňovania meny. Po prijatí eura sa približovanie odohrá iba formou rastu miezd," uzavrel analytik.

Aj keď počet používateľov mobilov u nás za posledné roky vzrástol, stále sa nachádzame pod priemerom európskej dvadsaťpäťky. Kým v roku 2003 na Slovensku evidovali približne 68 aktívnych čísel na stovku obyvateľov, v polovici minulého roka tento údaj dosiahol viac ako 73 percent. V pokrytí mobilnými telefónmi sú zatiaľ pred nami naši susedia Česi a Maďari, najmenej mobilov zaznamenávajú Poľsko, Litva a Lotyšsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu