Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny ropy klesli kvôli vysokým zásobám benzínu

CHICAGO - Ceny ropy sa na amerických komoditných trhoch vo štvrtok znížili o 1,6 % kvôli rekordne vysokým zásobám benzínu.

Americká agentúra pre informovanie o energii oznámila, že pred blížiacou sa motoristickou sezónou vzrástli počas minulého týždňa zásoby benzínu o 4,6 mil. barelov na 221,7 mil. barelov, čo je o 15,2 mil. barelov viac ako pred rokom.

Zásoby benzínu sú podľa agentúry najvyššie za posledných päť rokov. Na komoditnom trhu NYMEX klesli marcové futures na dodávky ropy o 79 centov na 47,54 USD za barel, marcové futures na dodávky benzínu klesli o 4,63 centov na 1,2365 USD za galón.

Na komoditnom trhu COMEX zaznamenalo zlato nárast na najvyššiu úroveň od 26. januára, keď sa jeho aprílové futures zvýšili o 1,7 USD na 428,6 USD/unca. Cena zlata stúpla najmä kvôli poklesu hodnoty amerického dolára po prejave guvernéra americkej centrálnej banky Fed Alana Greenspana. Greenspanov prejav totiž nepriniesol žiadne nové správy, ktoré by mohli doláru pomôcť vrátiť sa na stratené pozície.

Na komoditných trhoch v USA zároveň prudko stúpla cena sójových bôbov po tom, ako na trh dorazili správy o slabej úrode v Brazílii. Brazília je pritom hlavným konkurentom USA pri vývoze sóje na svetové trhy. Na burze v Chicagu stúpli marcové futures na dodávky sójových bôbov o 3,2 % na 5,52 USD za bušel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu