Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hmotnosť na obaloch podľa novej smernice

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) začala riešiť problematiku jednotného označovania hmotnosti na obaloch výrobkov, týkajúceho sa aj potravín.

Tieto otázky upravuje v spoločenstve 25 národných zákonov a dve európske smernice. Právne normy členských štátov sa však odlišujú, čo prináša výrobcom vyššie náklady na obaly a označovanie. Na základe odporúčania pracovnej skupiny pre zjednodušenie legislatívy vnútorného trhu sa EK rozhodla zredukovať legislatívu na jednu smernicu, zrušiť príslušné národné zákony a ušetriť producentom náklady a problémy s rozdielnymi predpismi.

Ako ďalej informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec, verejné konzultácie sa už začali a EK očakáva, že okrem investorov sa do nich zapoja aj spotrebitelia. „Vďaka nášmu členstvu v európskych mimovládnych organizáciách, majú odborníci členských subjektov komory prístup do sedemnástich z 30 poradných a pracovných skupín,“ uviedol predseda komory Ivan Oravec.

Tieto skupiny majú poradnú funkciu pri riešení aktuálnych otázok a návrhov právnych noriem v EK, takže touto formou sa aj slovenskí poľnohospodári a potravinári môžu aktívne zapájať do tvorby európskej legislatívy.

EK sa zameriava aj na riešenie regionálnej politiky. Posledné údaje o hrubom domácom produkte (HDP) na obyvateľa v európskych regiónoch potvrdzujú primeranosť návrhov EK, týkajúcich sa fondov regionálnej politiky a sociálnej súdržnosti v rokoch 2007 až 2013. Aby sa uvoľnil veľký rastový potenciál Európy, musia sa znižovať rozdiely medzi regiónmi, čo sa v plnom rozsahu vzťahuje aj na Slovenskú republiku.

Podľa najnovších údajov Eurostatu vzrástli rozdiely medzi regiónmi. Až 92 % populácie nových členských štátov žije v regiónoch s HDP na obyvateľa pod 75 % priemeru celej Európskej únie (EÚ). Viac ako polovica ľudí v týchto krajinách obýva dokonca regióny, kde tento ukazovateľ nedosahuje ani 50 % priemeru únie, pričom pod túto úroveň neklesol žiaden z regiónov v tradičných členských štátoch EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu