Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zavedenie eura: Obavy z rastu cien sa nepotvrdili

BRATISLAVA - Obavy z výraznejšieho zvýšenia cien pre zavedenie eura na Slovensku sa nepotvrdili.

Od vlaňajšieho augusta, keď obchodníci začali uvádzať ceny v korunách aj eurách, najpredávanejší tovar a služby zlacneli do konca júna celkovo o vyše päť percent v oboch menách. Informoval o tom dnes Štatistický úrad, ktorý podrobný vývoj cien zverejnil poslednýkrát.

Len minimálny vplyv eura na rast cien potvrdila ešte koncom júna Národná banka. Zavedenie novej meny podľa nej prispelo k celkovej harmonizovanej inflácii menej ako 0,2 percentuálnymi bodmi. Tá v máji spomalila tempo medziročného rastu na historické minimum 1,1 percenta.

Štatistici častejšie sledovali 196 najžiadanejších tovarov a služieb, aby zachytili pohyb ich cien v období pred a po zavedení eura. Najviac, o 19,7 percenta v eurových cenách, zlacneli v tomto období pohonné hmoty a mazivá. Za ich poklesom stojí pokles cien ropy, ktoré v sledovanom období klesli takmer na polovicu. Ceny ovocia v eurách klesli o 13,9 percenta, ceny v korunách boli ešte o 1,1 percentného bodu nižšie. Naopak najvýraznejšie zdraženie, o 13,4 percenta, oproti augustu zaznamenala zelenina, z nej najviac stúpli ceny papriky, zemiakov a uhoriek. V eurách vzrástli ceny farmaceutických výrobkov, zdraželi aj kaderníctva, kancelárske potreby či pivo.

"Vývoj inflácie spotrebiteľských cien na Slovensku za prvú polovicu roka znamená koniec kuvičích hlasov, ktoré spájali zavedenie eura so zmenou cenovej úrovne," povedal hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Dodal, že väčší vplyv než zmena meny má na cenovú hladinu vývoj domácej spotreby, ktorá pre dopady hospodárskej krízy klesá.

Na vývoj cien v krajine dohliada tiež Cenová rada vlády, ktorá sa bude stretávať do konca roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu