Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lesníci zlými označeniami ciest tunelujú eurofondy

BRATISLAVA - Podľa ochrancov prírody slovenskí lesníci tunelujú eurofondy. Lesné cesty určené hlavne pre požiarnikov využívajú najmä na ťažbu a odvoz dreva. Na zriadenie protipožiarnych ciest sa totiž môžu čerpať peniaze z eurofondov, na stavbu lesných ciest určených na odvoz dreva sa získať nedajú.

Informovali o tom dnes Hospodárske noviny (HN). "Protipožiarny býva len názov ciest a niekoľko všeobecných viet v technickej správe na ich výstavbu,“ upozornil HN lesník Miroslav Kaliský. Pri určovaní trasy podľa neho štátni lesníci nezohľadňujú efektívnosť boja proti požiarom, ale najmä ťažbu dreva.

"Som presvedčený, že úmyslom lesníkov nie je zneužívať zákon,“ vyhlásil naopak pre HN šéf Národného lesníckeho centra Martin Moravčík. Kaliský HN informoval, že cestami s prívlastkom protipožiarne majú byť aj viaceré komunikácie v Národnom parku Nízke Tatry. Majú mať od 6,5 do 12 kilometrov.

Podľa Moravčíka sa však protipožiarne cesty dajú využiť aj na iné lesnícke a prírodno-ochranné činnosti. Lesník ekológ Róbert Oružinský upozorňuje, že hustá sieť lesných ciest vyhovuje aj pytliakom. Preto by sa na presadzovanie ich stavby nemal zneužívať inštitút protipožiarnej cesty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu