Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ministerstvo výstavby chce podporiť menšie stavebné firmy

BRATISLAVA - Ministerstvo výstavby chce slovenské stavebníctvo v čase hospodárskej krízy podporiť najmä preferovaním menších stavebných firiem a odbornou prípravou nových stavbárov. Zároveň chce zaviazať ministerstvo financií, aby neznížilo prostriedky vyčlenené pre Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB).

Vyplýva to z materiálu predloženého v utorok na medzirezortné pripomienkovanie. Stavebná produkcia od januára do konca apríla poklesla na Slovensku medziročne o 13,7 percenta. Pomôcť stavbárom by mala podpora menších stavebných firiem pri zákazkách financovaných z verejných zdrojov.

Veľké stavebné firmy zatiaľ údajne výraznejší pokles produkcie nezaznamenali. Orgány štátnej správy by mali podľa materiálu zohľadňovať veľkosť firmy najmä pri výbere dodávateľov na obnovu bytového fondu či zatepľovanie. Kvalifikovaných robotníkov by v budúcnosti malo zabezpečiť vytvorenie regionálnych vzdelávacích centier pre stavebníctvo.

Nedostatočný dopyt sa podľa zverejneného dokumentu prejavil v tomto roku vo všetkých druhoch stavebných prác. Ministerstvo pre budúci rok žiada pre fond minimálne rovnaký objem peňazí, aký má k dispozícii v tomto roku. ŠFRB mal v tomto roku naplánované výdavky vo výške 132,68 milióna eur (takmer štyri miliardy korún), vláda dodatočne schválila príspevok 71 miliónov eur (2,14 miliardy korún) na program zatepľovania.

Slovenská vláda v minulosti podporila napríklad automobilový priemysel príspevkom na zakúpenie nového auta po zošrotovaní starého vozidla. Návratnú pôžičku zasa poskytla železniciam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu