Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MH navrhlo podporu pre päť spoločností, najviac dostane KIA

Ministerstvo hospodárstva
Ministerstvo hospodárstva

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) navrhlo poskytnúť piatim firmám investičné stimuly v celkovej výške viac ako 28 miliónov eur (843,53 milióna Sk). Najvyššia čiastka by sa mala ujsť kórejskej automobilke KIA Motors. Vyplýva to z materiálov, ktorými by sa mala čoskoro zaoberať vláda Roberta Fica.

Pätica spoločností má priamo vytvoriť vyše 1400 pracovných miest. Daňovú úľavu najviac vo výške 15,07 milióna eur (454 miliónov Sk) by mal štát priznať automobilke KIA Motors, ktorá chce v areáli neďaleko Žiliny postaviť nový závod na výrobu motorov. Spoločnosť, ktorá je jedným z trojice výrobcov osobných vozidiel v krajine, má priamo vytvoriť okolo 270 pracovných príležitostí.

Štátnu pomoc by mali dostať ďalšie štyri firmy vrátane dvoch slovenských. Spoločnosti Orava Skipark má štát prispieť na dobudovanie strediska cestovného ruchu Kubínska hoľa, moldavskému spracovateľovi odpadov RDB by mal štát udeliť maximálne dva milióny eur (60,25 milióna eur).

Stimuly sa po schválení vo vláde ujdú aj luxemburskému dodávateľovi automobiliek IEE Sensing v Kechneci a americkej firme ICU Medical, ktorá chce neďaleko Nitry vyrábať lekárske nástroje a potreby. Asi dve tretiny celkovej sumy navrhnutej pomoci by mali tvoriť daňové úľavy.

Vyše štvrtina má smerovať na preplatenie nákupu majetku a zvyšok na podporu tvorby nových pracovných príležitostí. Päť firiem, ktoré sa uchádzajú o štátnu podporu, by malo na Slovensku preinvestovať spolu 145,37 milióna eur (4,38 miliardy Sk). Kabinet má najbližšie zasadnutie naplánované na stredu v Bánove neďaleko Nových Zámkov.

Slovensko vlani vynaložilo na stimuly firmám a na ďalšie podporné programy takmer o pätinu vyššiu sumu ako v roku 2007. Celkový objem štátnej pomoci tak stúpol na 12,07 miliardy Sk (400,65 miliónov eur). Krajina v uplynulých rokoch prilákala viacero veľkých investícií, ktoré smerovali najmä do automobilového a elektrotechnického sektora.

Návrhy na poskytnutie investičnej pomoci v miliónoch eur (v zátvorke prepočet na milióny Sk; zaokrúhlené):

Spoločnosť Suma
KIA Motors Slovakia 15,07 (454)
ORAVA SKIPARK 3,32 (100)
ICU Medical Slovakia 5,58 (168,1)
IEE Sensing Slovakia 2,1 (63,3)
RDB 2,0 (60,3)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu