Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší škandalózny tender, tentoraz v réžii Smeru!

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Na svete je ďalší podozrivý tender a opäť sú v tom eurofondy, informovala o tom TV Markíza. Ministerstvo dopravy tvrdí, že služby súkromnej firmy potrebovalo, expert si myslí čosi iné. Rezort zaplatí podľa televízie súkromnej firme za poradenstvo pri čerpaní eurofondov 2,5 milióna eur, hoci samo by to zvládlo oveľa lacnejšie. Ide pritom o firmu spájanú s vládnym Smerom.

Ministerstvo, ktoré vedie nominant Smeru Ľubomír Vážny, si vo verejnej súťaži vybralo spoločnosť Star EU. Ide o firmu, ktorú svojim starostom a primátorom minulý rok odporúčal práve Smer prostredníctvom svojho generálneho sekretára Jána Richtera, uviedla TV Markíza. Firmu StarEU označila hovorkyňa strany Smer-SD Katarína Kližanová-Rýsová za „renomovanú českú firmu, ktorá pôsobí aj na slovenskom trhu a táto firma nemá naozaj nič spoločné so stranou Smer“.

Podľa expertov by si ministerstvo pri takýchto službách vystačilo samo. Podobné služby dokonca poskytuje bezplatne Európska komisia. Ministerstvo ale tvrdí, že služby súkromnej firmy potrebovalo. Podľa ministrovho hovorcu Stanislava Jurikoviča rezort nemá dostatočné kapacity a firma tak supluje nedostatok pracovníkov v rezorte. „Je to doplnenie stavu odborných pracovníkov,“ uviedol.

Podľa experta na eurofondy Romana Havlíčka „je to veľmi zvláštna zákazka, väčšinou sú veľmi presne definované,“ pričom za oveľa efektívnejšie považuje niekoľko menších verejných obstarávaní na veľmi špecifické zákazky. Pokiaľ ide bežné manažovanie eurofondov, tie by mali podľa neho robiť úradníci, „na čo dostali ministerstvá vyčlenené kapacity aj finančné prostriedky z operačného programu technická pomoc“. „Na bežné manažovanie nie je potrebné kontrahovať externú firma,“ dodal.

Hoci premiér Robert Fico ohlásil veľké šetrenie, realita je iná. Kým doteraz karhal iných, teraz má čo vysvetľovať sám. Práve Smer po škandalóznom miliardovom nástenkovom tendri v réžii SNS nedávno avizoval, že by spravovanie eurfondov rád dostal pod svoje krídla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu