Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kríza odľahčila katastre, vybavenie agendy trvá kratšie

BRATISLAVA - Katastrálne úrady od začiatku roka zaznamenali menej návrhov na prevody nehnuteľností než vlani. Útlm trhu s realitami, ku ktorému výrazne dopomohla svetová hospodárska kríza, sa prejavil na poklese počtu žiadateľov o zápis do katastra najmä začiatkom roka.

Štíhlejšia agenda úradov skrátila lehoty, v ktorých vybavujú žiadosti. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov katastrálnych úradov, ktorých oslovila ČTK. "Od začiatku roka sme zaznamenali pokles návrhov na vklad a záznamových listín," povedala prednostka Katastrálneho úradu v Bratislave Blanka Slaninová. Od januára do konca marca sa znížil počet návrhov na vklad do katastra medziročne o 30 až 35 percent, dodala.

Na prepade počtu žiadostí o zápis vlastníctva nehnuteľnosti do katastra sa podľa pracovníkov katastrálnych úradov odrazila predovšetkým situácia na trhu s realitami. Prevody nehnuteľností sa vplyvom krízy obmedzili, ľudia začali byť pri úvahách o kúpe bytu či domu opatrnejší a v mnohých prípadoch nadsadené ceny realít výrazne klesli. Možnosti získať nové bývanie sa zhoršili aj pre ťažšie dostupné pôžičky od bánk, ktoré v čase krízy posudzujú žiadosti prísnejšie.

Krízou poznačený trh realít sa vraj v posledných mesiacoch pomaly začal hýbať. "Mierne ožíva trh s nehnuteľnosťami, najmä čo sa týka bytov," tvrdila Slaninová, podľa ktorej najmä v Bratislave v uplynulých týždňoch pribudlo "vkladovej agendy". "Stále sú to však nižšie čísla ako vlani," dodala. Vydávanie záznamových listín, napríklad na základe dedičských rozhodnutí či zmien súpisných čísiel, si podľa nej udržiava úroveň porovnateľnú s minulým rokom.

Úbytok počtu návrhov na vklad do katastra potvrdila aj prednostka Katastrálneho úradu v Banskej Bystrici Mária Kováčová. "Ľudia akoby začali šetriť a nešli do kúpy nehnuteľností," myslí si. Aj podľa Kováčovej bolo cítiť pokles záujmu o zápis vlastníctva najmä v prvých troch až štyroch mesiacoch roka. "Pomaličky sa to už začína rozhýbavať," doplnila. Podľa Úradu geodézie, kartografie a katastra sa v posledných mesiacoch skrátil čas, za ktorý katastre vybavujú žiadosti.

"V súčasnosti dodržujeme lehoty na všetkých správach katastra okrem Katastrálneho úradu v Žiline z dôvodu výstavby diaľnic a rýchlostných komunikácii," napísal úrad v stanovisku. Niektoré katastre v minulosti čelili kritike za nedodržiavanie stanovených lehôt, najväčšie rezervy mali žilinský a bratislavský úrad. Aj vďaka menšiemu objemu agendy na katastroch sa pracovníci podľa Kováčovej v súčasnosti môžu viac venovať iným odborným veciam, ktoré predtým nestíhali.

Spomenula napríklad "upratovanie v archívoch" a skenovanie dokumentov. Kataster, teda zoznam nehnuteľností a ich majiteľov, je pre verejnosť už druhý rok k dispozícii bezplatne na internete. Občania tak môžu získať základné informácie okamžite bez toho, aby museli osobne navštíviť príslušnú správu katastra alebo vybavovať neraz zložitú korešpodenciu. Výpisy sú však len informatívne, ľudia ich tak nemôžu použiť na právne účely. Ďalšie investície štátu by mali napríklad zabezpečiť podávanie návrhov na vklad cez internet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu