Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Penzijná reforma mala podľa Muňka počkať

Dušan Muňko
Dušan Muňko

BRATISLAVA - Slovensko malo odložiť riešenie, ako nasporiť peniaze na penzie budúcich dôchodcov, na priaznivejšiu ekonomickú situáciu. Povedal to riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko.

Ten dlhodobo kritizuje spustenie druhého dôchodkového piliera, pretože ľudia si v ňom podľa neho peniaze neodkladajú, ale ich so všetkými rizikami straty prostredníctvom dôchodkových spoločností investujú. Zástancovia reformy naopak tvrdia, že krajina by sa s ňou neskôr vyrovnávala ťažšie. Spustenie druhého dôchodkového piliera zdôvodňovala predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu aj snahou reagovať na pokles pôrodnosti v predchádzajúcom období.

Do roku 2050 sa prejaví úbytkom asi milióna ľudí v produktívnom veku, ktorí povinnými odvodmi prispievajú na penzie. Výpadok zdrojov by podľa očakávaní bývalého kabinetu mohli vykryť peniaze ukladané na účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Vklady do DSS si však z verejných financií vyžiadajú každoročne spolu viac ako 664 miliónov eur (vyše 20 miliárd korún). Výdavky v takejto výške podľa Muňka Slovensko v súčasnej situácii neunesie.

Peniaze ukladané v DSS navyše pre svetovú hospodársku krízu strácajú svoju hodnotu. Muňko tvrdil, že spôsob šetrenia na budúce dôchodky je preto nevyhnutné úplne zmeniť a malo by sa počkať na priaznivejšiu hospodársku situáciu. "Začať treba vtedy, keď to ekonomika umožní," dodal. Bez spustenia druhého dôchodkového piliera by Sociálna poisťovňa, ktorá vypláca penzie terajším dôchodcom, podľa jej šéfa mala dostatok finančných zdrojov do roku 2025 až 2030.

Medzičasom by politici mali presadiť také reformy v riadení verejnej správy či verejnom obstarávaní, aby štát dokázal ušetriť výrazne viac peňazí než v súčasnosti, poznamenal. Úspory by potom mohli smerovať na vyplácanie penzií. Zástancovia dôchodkovej reformy však odmietajú úvahy, že krajina by sa dokázala v budúcnosti lepšie vysporiadať s potrebou šetriť na penzie. "Vláda Roberta Fica nedokázala hospodáriť bez prehlbovania štátneho dlhu ani v čase vysokého hospodárskeho rastu," spochybňoval schopnosť politikov zlepšovať kondíciu verejných financií analytik Martin Chren z mimovládnej Nadácie F.A. Hayeka. Prípadný neskorší štart zmien v dôchodkovom sporení by podľa neho navyše sťažil očakávaný úbytok pracujúcich.

Odklad reformy odmietla aj bývalá poslankyňa Ľubica Navrátilová, ktorá sa dlhodobo venuje problematike šetrenia na penzie. "Demografi už dávno pred rokom 2003 upozorňovali na dopady znižovania počtu ekonomicky aktívneho obyvateľstva," poznamenala. Pre úbytok pracujúcich by napríklad v roku 2040 pri súčasných cenách chýbalo v dôchodkovom sporení na výplatu penzií asi 1,82 miliardy eur (takmer 55 miliárd korún), vyplýva zo skorších prepočtov jedného z autorov daňovej reformy a zakladateľa mimoparlamentnej strany Sloboda a solidarita Richarda Sulíka.

Od júla začnú platiť na Slovensku pre dôchodkové správcovské spoločnosti nové pravidlá. Klesnú poplatky, ktoré dostávajú za vedenie účtov a budú musieť z vlastných zdrojov vyrovnať prípadné straty na vkladoch. Muňko však naďalej tvrdí, že pre väčšinu z asi 1,5 milióna klientov DSS bude druhý dôchodkový pilier stále nevýhodný. Vláda však neponúkla lepšiu alternatívu, oponovali Chren aj Navrátilová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu