Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Počet zamestnancov mesta Košice sa zníži o 10 %

BANSKÁ BYSTRICA - Výpadok príjmov spôsobený krízou riešia samosprávy na Slovensku obmedzovaním nákupov, služobných ciest a čoraz častejšie šetria aj na platoch úradníkov. V poslednom týždni oznámil zrušenie odmien svojich zamestnancov napríklad Nitriansky samosprávny kraj, k mzdovým úsporám pristúpili napríklad aj v Banskej Bystrici či Trenčíne.

"Zákonom stanovené zložky mzdy budú vyplatené," povedal riaditeľ úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Privalinec. Odmeny však kraj svojim zamestnancom vyplácať nebude. Župa chce aj takto výrazne znížiť bežné výdavky a ušetriť 15 percent z ich plánovanej sumy. Rast platov zamestnancov mestského úradu pozastavilo aj vedenie mesta Nitry.

K viazaniu piatich percent rozpočtových výdavkov pristúpil Banskobystrický samosprávny kraj. Pokiaľ to stav pokladnice dovolí, uvoľní tieto peniaze župa koncom roka. Úsporu v čase krízy hľadá kraj aj v obmedzení služobných ciest či v hromadných nákupoch pre všetky svoje organizácie. Mesto Banská Bystrica si úsporu na mzdách vo výške 590.000 eur (takmer 17,8 milióna korún) naplánovalo už v rozpočte schválenom začiatkom roka. Ďalších 600.000 eur (asi 18 miliónov korún) by mali priniesť plánuje zmeny v mestskej hromadnej doprave vrátanie rušenia niektorých liniek.

Žilinský samosprávny kraj podľa svojho hovorcu Petra Kubicu už v minulosti zaviedol viaceré opatrenia, pri ktorých napríklad pospájal niektoré inštitúcie, aby nemuseli mať dvoch riaditeľov s príslušnou administratívou.

Podľa hovorcu žilinskej radnice Martina Barčíka mesto zvláštne opatrenia pre krízu prijímať nemuselo. Mesto totiž už dlhšie obdobie funguje v "úspornom režime" a pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok nepočítalo s veľkými investičnými akciami. Žilinu údajne stále ťažia záväzky z primátorskej éry šéfa SNS Jána Slotu, ktoré sa koncom minulého roka podarilo skresať na 880 miliónov Sk (29,21 milióna eur) oproti pôvodnej 1,1 miliarde korún (36,51 milióna eur).

Odmeny a 13. plat v tomto roku nevyplatia ani v Košiciach. "Počet zamestnancov mesta znížime o desať percent; o vyše 600.000 eur (asi 18 miliónov korún) tiež znížime výdavky na chod magistrátu," povedal hovorca mesta Košice Jaroslav Vrábeľ.

Prešov chce dôsledky krízy riešiť predajom mestského majetku. Radnica už podľa svojej hovorkyne Kataríny Pirohovej pripravila súpis majetku, ktorého predaj by mal začať v júli. Aj na východe Slovenska siahli na odmeny úradníkov, čo má pokladnici ušetriť 185.000 eur (takmer 5,6 milióna korún). Predajom majetku, prepúšťaniu či znižovaniu platov sa zatiaľ vyhol Prešovský kraj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu