Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NBS: O tretinu menej úverov na nehnuteľnosti

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské banky poskytli domácnostiam v prvom štvrťroku najmä v dôsledku globálnej hospodárskej a finančnej krízy o tretinu menej úverov na nehnuteľnosti než v závere vlaňajška.

Údaje o pôžičkách dnes zverejnila Národná banka Slovenska. V prvom kvartáli zároveň mierne zlacneli úvery na nehnuteľnosti, reagovali tak na uvoľňovanie menovej politiky v eurozóne.

Bankové domy od januára do konca marca schválili ľuďom úvery na nehnuteľnosti v objeme 461 miliónov eur (13,89 miliardy Sk). Oproti prvému štvrťroku 2008 to bolo o štvrtinu menej.

"Hlavnou príčinou negatívneho vývoja na úverovom trhu je finančná kríza a s ňou spojený pokles dôvery spotrebiteľov," napísala v komentári NBS. Výraznejší úbytok objemu pôžičiek na nehnuteľnosti odzrkadľoval zmeny v dopyte po úveroch zo strany domácností ako aj v ich ponuke, doplnila centrálna banka.

Úroky z úverov na nehnuteľnosti pre domácnosti v úvode roka kopírovali trend znižovania sadzieb v eurozóne, do ktorej sa Slovensko začlenilo od januára. Európska centrálna banka v prvom štvrťroku znížila základnú sadzbu celkovo o jeden percentuálny bod. V uvoľňovaní menovej politiky s cieľom oživiť ekonomiku poznačenú krízou pokračovala aj v ďalších mesiacoch.

"Znižovanie trhových sadzieb sa premietlo čiastočne aj do klientských sadzieb," poznamenala NBS. Zlacňovanie úverov na nehnuteľnosti sa však prejavilo skôr vo väčšom podiele poskytnutých úverov s premenlivou sadzbou alebo s úrokom fixovaným do jedného roka, čím peňažné ústavy prenášali úrokové riziko na klientov.

Dominantné postavenie medzi pôžičkami na nehnuteľnosti pre domácnosti si v prvom štvrťroku udržali iné úvery na nehnuteľnosti s podielom 53 percent. Nasledovali hypotekárne úvery s necelou tretinou a zvyšok tvorili pôžičky trojice stavebných sporiteľní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu