Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

NBS: Slovensko sa prepadne do recesie

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika sa tento rok prepadne pre negatívny vplyv svetovej hospodárskej krízy do recesie. Podľa najnovšej prognózy centrálnej banky sa hrubý domáci produkt v stálych cenách zníži medziročne o 2,4 percenta.

Aktuálny odhad vývoja hospodárstva dnes pred novinármi predstavilo vedenie NBS. K oživeniu ekonomiky by malo prísť na budúci rok. V roku 2010 NBS očakáva rast hospodárstva o dve percentá, v ďalšom roku HDP stúpne reálne o 3,2 percenta. "Predpokladáme, že Slovensko sa tento rok dostane do recesie," povedal viceguvernér NBS Martin Barto.

V roku 2010 by ekonomika mala opäť nabrať rastový trend, dodal. K poklesu ekonomiky prispeje aj januárová plynová kríza. NBS odhadla, že niekoľkodňový výpadok produkcie podnikov pre zastavený prísun ruského plynu ukrojí z rastu HDP asi pol percentuálneho bodu. Centrálna banka v predchádzajúcej prognóze uvažovala s tohtoročným rastom ekonomiky o 2,1 percenta.

Ministerstvo financií zatiaľ ponechalo svoj odhad na 2,4 percenta, naznačilo však, že ho zrejme prehodnotí. So skĺznutím hospodárstva do červených čísel počítajú už aj viacerí ekonómovia. Prepad do recesie nedávno nepriamo naznačil aj premiér Robert Fico. NBS v aktuálnej predikcii prehodnotila aj výhľad inflácie na tento rok.

Miera rastu spotrebiteľských cien podľa metodiky Európskej únie (EÚ) by sa mala spomaliť na 1,7 percenta, doteraz centrálna banka počítala s priemernou infláciou 2,4 percenta. V ďalších dvoch rokoch už NBS predpokladá mierne zrýchlenie inflácie, mala by však zostať pod hranicou troch percent.

Slovenská ekonomika by napriek očakávanému ekonomickému prepadu mala zostať v popredí krajín EÚ. Podľa marcovej prognózy Európskej centrálnej banky (ECB) sa HDP krajín eurozóny tento rok zníži o 2,2 až 3,2 percenta. Hospodárstvo Slovenska si vlani pripísalo rast o 6,4 percenta, jeho výkon sa vplyvom krízy výrazne pribrzdil koncom minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu