Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Podniky SAD za deväť mesiacov so stratou 202,8 mil. Sk

BRATISLAVA - Podniky Slovenskej autobusovej dopravy (SAD), ktoré sú združené v Zväze autobusovej dopravy (ZAD), ukončili deväť mesiacov tohto roka so stratou na úrovni 202,8 mil. Sk.

Do výsledkov neboli zahrnuté SAD Trnava a SAD Liptovský Mikuláš. Ako agentúru SITA ďalej informoval výkonný tajomník ZAD Bystrík Žák, najväčší podiel na negatívnom výsledku hospodárenia mala strata z prímestskej dopravy vo výške 215 mil. Sk. Strata z mestskej hromadnej dopravy bola 61,1 mil. Sk a z diaľkovej tuzemskej dopravy predstavovala strata vyše 8 mil. Sk. Zisk dosiahli podniky SAD len v zájazdovej doprave v hodnote 51,8 mil. Sk a takmer 30 mil. Sk v rámci diaľkovej zahraničnej dopravy.

Celkové náklady podnikov združených v ZAD dosiahli 5,518 mld. Sk. Najväčší, takmer 28-percentný podiel tvorili náklady na pohonné hmoty, ktorých výška za tri štvrťroky tohto roka presiahla 1,5 mld. Sk. Vyše 18 % sa na nákladoch podieľali priame mzdy v hodnote viac ako 1 mld. Sk. Podniky SAD dosiahli v sledovanom období celkové výkony v objeme 5,315 mld. Sk, tržby z dopravy tvorili z toho 82 %. Dotácie zo štátneho rozpočtu na prímestskú a mestskú hromadnú dopravu boli za tri kvartály vo výške takmer 905 mil. Sk.

Podniky SAD prejazdili v sledovanom období celkovo 219,7 mil. kilometrov, z toho v dotovaných prepravách 169,1 mil. kilometrov. Priemerná prepravná vzdialenosť bola v sledovanom období 15,69 kilometra. Využitím 4 831 autobusov prepravili podniky SAD za tri kvartály spolu 342,3 mil. osôb. Spotreba nafty na sto kilometrov presiahla 25 litrov pri priemernej cene 27,91 Sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu