Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Chýba miliarda = koniec dopravy!

BRATISLAVA – Hromadná doprava v Bratislave je ohrozená. Štát od budúceho roku prestane dotovať činnosť dopravného podniku Bratsialava (DPB). Organizácia tak od januára 2005 príde takmer o miliardu korún! Generálny riaditeľ Ján Zachar tvrí, že to bude koniec dopravy v hlavnom meste!

Bratislavský magistrát dieru v rozpočte riešil na včerajšom zastupiteľstve zvýšením dane z nehnuteľností. Peniaze však poslanci schválili do mestského rozpočtu. Fakt je aj ten, že po úpravách sa vyzbiera oveľa menej, ako sa plánuje a peniaze budú k dispozícii až oveľa neskôr. „Pokiaľ sa nenájde miliarda, môžeme hromadnú dopravu zabaliť,“ vyhlásil generálny riaditeľ DPB Ján Zachar.

V súčasnosti robí dopravný podnik 43 miliónov vozových kilometrov ročne. Rušenie liniek by malo katastrofálne dôsledky pre ľudí ktorí sa pohybujú po meste. „To by bola taká prísna a silná redukcia výkonov, že by znamenala totálny kolaps dopravy,“ upozorňuje ďalej. Ako povedal Zachar, pokles vozových kilometrov pod 40 miliónov vy spôsobil, že dopravné prostriedky nedokážu v špičke odviesť ľudí čakajúcich na spoje. „Už dnes máme lokality, kde nedokážeme všetkých doviezť do práce a ľudia musia čakať na ďalší spoj,“ upozorňuje Zachar, ktorý zároveň nedoporúča vedeniu mesta ani enormné zdražovanie cestovného. „Ľudia by jednoducho začali viac používať autá, alebo by cestovali načierno. Upchali by sa ulice, znásobili by sa nákladu na údržbu komunikácií, stúpol by počet dopravných nehôd...“ vysvetľuje. Primátor mesta Andrej Ďurkovský včera vyhlásil, že na poslednej tohtoročnej schôdzi mestského parlamentu navrhne šetrenie nákladov v DPB. Ako však povedal Zachar, v DPB bude miliardovú rezervu hľadať márne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu