Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bezproblémové fungovanie klientov ŠP môže byť ohrozené

BRATISLAVA - Klienti Štátnej pokladnice (ŠP), ktorí nebudú mať k 1. januáru 2005 potrebné technické pripojenie do informačného systému pokladnice, nebudú môcť realizovať svoje platby prostredníctvom ŠP. Tým bude vážne ohrozené ich bezproblémové fungovanie.

Vyplýva to zo správy o priebehu nábehu klientov do systému pokladnice z dielne Ministerstva financií SR (MF), ktorú vzala v stredu na vedomie vláda. "ŠP v spolupráci s dodávateľom Hewlett Packard prijala opatrenia, aby zabezpečila klientovi technické pripojenie za základného predpokladu ústretovosti a úzkej súčinnosti zo strany samotného klienta," uvádza sa v materiáli .

V rámci štvrtej etapy, teda k 1. januáru 2005, by sa mali do systému napojiť kapitoly ministerstva obrany, vnútra, spravodlivosti, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu, Železničná polícia, kapitola ministerstva zdravotníctva, Sociálna poisťovňa (SP), päť zdravotných poisťovní a vyššie územné celky.

Počas nábehu klientov do ŠP sa však objavujú zásadné problémy, ktoré sa vyskytujú najmä v oblastiach súvisiacich s utajovanými skutočnosťami. Problematický je pritom aj transformačný proces v rámci kapitoly ministerstva zdravotníctva, zdravotných poisťovní, SP ale aj spôsob pripojenia vyšších územných celkov.

Pripojenie klientov z tzv. silových rezortov do systému ŠP sa má podľa rezortu financií zabezpečiť efektívnejším spôsobom, ktorý je v súlade so zásadami bezpečnosti a hospodárnym vynaložením finančných prostriedkov. "Klienti budú komunikovať a spracovávať svoje údaje prostredníctvom certifikovaných pracovných staníc," uvádza MF.

V rámci kapitoly ministerstva zdravotníctva by malo byť do systému pokladnice pripojených 93 klientov, transformačný proces sa pritom týka 49 klientov ŠP. Reformný zákon o rýchlej zdravotníckej pomoci uvažuje o zriadení operačných stredísk záchrannej služby, ktoré budú rozpočtovými organizáciami a od 1. januára klientmi pokladnice. "Ministerstvo zdravotníctva uvažuje o určení jednej rozpočtovej organizácie, ktorá by zastrešovala všetky vzniknuté subjekty a prostredníctvom danej organizácie by sa uskutočňovali všetky finančné transakcie smerom k ŠP," uvádza MF. Zdravotné poisťovne a SP budú k 1. januára v plnom rozsahu pripojené do systému pokladnice.


ŠP je nový systém v komplexnom finančnom manažmente verejných financií a v riadení hotovosti, dlhu a investovania krátkodobých prebytkov likvidity verejného sektora. Pokladnica zabezpečuje najmä centralizáciu príjmov a realizáciu verejných rozpočtov, správu pohľadávok a záväzkov štátneho rozpočtu a dennú likviditu rozpočtu štátu. V súčasnosti je v systéme ŠP zapojených približne 1 150 klientov, ktorí sa napájali na systém k 1. januáru, 1. aprílu a k 1. júlu tohto roka. Poslední klienti pokladnice by sa mali napojiť do systému od začiatku budúceho roka, kedy bude priamo do systému pripojených približne 1 748 klientov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu