Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dôvera v ekonomiku stále klesá

BRATISLAVA - Dôvera slovenských podnikov a spotrebiteľov v ekonomiku v apríli klesla na nové historické minimum. Ukazovateľ dôvery sa znížil ôsmy mesiac po sebe a spadol na 68,8 percentuálneho bodu z marcových upravených 73,2 bodu.

Aprílový výsledok ovplyvnilo oslabenie dôvery vo všetkých sledovaných zložkách s výnimkou dôvery v maloobchode a nálady spotrebiteľov, informoval dnes Štatistický úrad. Mnoho firiem pre hospodársku krízu znížilo výrobu a zamestnanosť. V porovnaní so štvrtým mesiacom vlaňajška bola dôvera slabšia o 30,3 bodu, oproti dlhodobému priemeru sa znížila o 31,6 bodu.

Ukazovateľ sa s výnimkou augusta zhoršoval nepretržite od vlaňajšieho apríla. Dôvera v priemysle, ktorá má v ukazovateli najväčšiu váhu, sa v apríli zhoršila o 1,3 bodu na mínus 26 bodov. Nálada v priemysle klesla v dôsledku zníženia dopytu po výrobkoch a horšie vyhliadky očakávanej produkcie v najbližších mesiacoch.

V stavebníctve dôvera v apríli spadla na mínus 48,5 bodu z marcových mínus 36 bodov. Rovnako ako v marci ju ovplyvnilo zníženie dopytu po stavebnej produkcii a tiež očakávané zníženie zamestnanosti. Nálada spotrebiteľov v apríli pokračovala v miernom raste, keď sa zvýšila o 2,3 bodu na mínus 43,9 bodu.

V maloobchode dôvera stúpla o 0,4 bodu na mínus 22,3 bodu. Indikátor dôvery v službách sa prepadol o 7,7 bodu na mínus 20 bodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu