Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kríza zneistila príchod investorov na Slovensko

BRATISLAVA - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SR zaznamenala počas prvých troch mesiacov tohto roka medziročný pokles prílevu zahraničných investícií na Slovensko.

Ako informovala hovorkyňa SARIO Jana Murínová, agentúra v prvom štvrťroku tohto roka vyrokovala príchod iba dvoch investorov, ktorí by mali na Slovensku preinvestovať zhruba 7,8 mil. eur. V rovnakom období minulého roka pritom SARIO asistovala pri príchode deviatich investorov, ktorí majú v pláne preinvestovať približne 103 mil. eur. "Investori odkladajú kvôli globálnej hospodárskej kríze svoje rozhodnutie," vysvetlila Murínová. Podľa nej však stále platí, že SARIO má v súčasnosti rozpracovaných 120 nových investičných projektov.

Ku koncu marca tohto roka avizovali podľa SARIO realizovať svoje investičné projekty na Slovensku nemecká spoločnosť Kamax a írska BeoCare. Firma Kamax vyrába kovové súčiastky v Bardejove a spoločnosť BeoCare by mala postaviť v priemyselnom parku vo Vranove nad Topľou závod na výrobu textílií, kože a kožených výrobkov. Vďaka týmto investorom by malo vzniknúť zhruba 220 nových pracovných miest.

SARIO sa v minulom roku podieľala na úspešnej realizácii 34 zahraničných investičných projektov na Slovensku v celkovej plánovanej výške 538 mil. eur. Uvedené investície by mali prispieť k vytvoreniu 4 624 nových pracovných miest. Z vlani realizovaných 34 investičných projektov bolo 65 % ukončených v prvom polroku, teda ešte pred začiatkom dopadov hospodárskej krízy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu