Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Platy sestier sú vraj dlhodobo poddimenzované

(Zdroj: Jupiterimages)

POPRAD - Platy zdravotných sestier sú podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej dlhodobo poddimenzované. Ako ďalej odznelo na úvod dvojdňového snemu komory v Poprade, sestry okrem odmeňovania trápi aj ich nedostatočný počet v nemocniciach a snaha posunúť účinnosť minimálnych personálnych normatívov.

"Sú tu avíza, že vzhľadom na finančnú poddimenzovanosť menšie nemocnice nemôžu naplniť stavy pracovníkov, čo je zavádzajúce," vyhlásila Lévyová. Zdravotné sestry sa pritom obávajú, že ani v prípade odkladu účinnosti nepríde k veľkým zmenám. Odôvodňujú to aj počtom absolventov bakalárskeho štúdia.

"Ročne nám končí okolo 400 absolventov. My pre prirodzenú reprodukciu pracovnej sily potrebujeme okolo 1 300 až 1 600 absolventov," poukázala Lévyová. O odklad účinnosti minimálnych personálnych štandardov na koniec roku 2011 pritom žiada Asociácia nemocníc Slovenska pre krízu.

Argumentuje, že zdravotnícke zariadenia sú v zložitej finančnej situácii, a preto by privítali aspoň takúto úľavu. Inak by totiž vo väčšine prípadov museli navyšovať stav zamestnancov. Podľa posledných informácií by asociácia mala pre Ministerstvo zdravotníctva SR vypracovať analýzu k dopadom a očakávaniam presunutia termínu účinnosti.

Ďalším vážnym problémom sestier na Slovensku je podľa prezidentky ich komory sústavné vzdelávanie. Všetky vzdelávacie aktivity si totiž sestry musia hradiť samé. Podobne je to aj pri nákladoch spojených s vysokoškolským štúdiom. Na sneme sa budú sestry venovať aj poskytovaniu zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu