Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko bravčové mäso do Ruska nevyváža

BRATISLAV - Rusko zakázalo od 1. decembra dovoz bravčového mäsa zo Slovenska z oblasti Lučenca v dôsledku výskytu moru ošípaných. Ako uviedlo ruské ministerstvo poľnohospodárstva, zákaz sa vzťahuje rovnako na živé zvieratá i na výrobky z bravčového mäsa.

Ako však pre agentúru SITA uviedol hovorca Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) Martin Chudý, medzi opatrenia zabraňujúce šíreniu nákazy automaticky patrí aj zákaz vývozu mäsa z danej oblasti.

Slovensko môže do Ruska vyviezť pri zníženej tarife bravčové mäso v rámci kvóty 227,3 tis. ton, ktorú Moskva na tento rok pridelila všetkým 25 členským štátom Európskej únie.

Podľa slov M. Chudého je však obchod s Ruskom v potravinárskom segmente minimálny. Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Slovensko v rokoch 2002, 2003 a v prvých štyroch mesiacoch tohto roka nevyviezlo do Ruska žiadne jatočné ošípané, bravčové mäso, ani salámy a párky vyrobené na báze bravčoviny. "Zanedbateľný bol aj vývoz mäsových konzerv v roku 2003 v objeme 111 kilogramov a tri kilogramy pred dvoma rokmi. Tie navyše nemuseli byť iba bravčové, pretože z podkladov, ktoré máme k dispozícii, sa nedá bližšie špecifikovať ich zloženie," uviedol Jozef Štec z odboru potravinárstva a obchodu SPPK.

Podľa výkonného riaditeľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliama Pohlyho navštívili v auguste tohto roka SR experti, ktorých vyslala Hlavná veterinárna správa Ruskej federácie. Cieľom ich misie bol audit slovenských porážkových a mäsospracujúcich kapacít z hľadiska možného vývozu do Ruska.

Napriek tomu, že pri návštevách podnikov žiadne konkrétne výhrady nevyslovili, pre exportné účely napokon schválili iba dve kapacity - bitúnok firmy Tauris Danubius v Dunajskej Strede a prevádzku spoločnosti Tauris Nitria v Mojmírovciach. Prostredníctvom ŠVPS sa pripravujú ruskí veterinári na ďalšiu návštevu.

"Prípadné schválenie prevádzok zo strany ruskej veterinárnej služby však predstavuje iba prvý krok pre možný vývoz bravčového mäsa alebo výrobkov z neho do tohto teritória. Ďalší spočíva v nájdení konkrétnych obchodných partnerov a dohodnutí technicko-ekonomických mechanizmov spolupráce, čo obzvlášť vo vzťahu k Rusku nebýva jednoduché," skonštatoval V. Pohly.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu