Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Živnostníkom od zajtra klesnú sociálne odvody

BRATISLAVA - Živnostníkom sa od apríla mierne znížia odvody, ktoré musia platiť Sociálnej poisťovni. Začne totiž platiť približne dvojročná úľava, vďaka ktorej budú do takzvaného fondu solidarity uhrádzať dve percentá a nie súčasných 4,75 percenta vymeriavacieho základu.

Do platnosti vstúpia aj nové pravidlá pre vrátenie preplatkov z dane z pridanej hodnoty (DPH). Ide o opatrenia proti dopadom svetovej hospodárskej krízy.

Znížením odvodu do fondu solidarity živnostníkom klesnú náklady najmenej približne o osem eur (241 korún). Úľavy by mali podľa skorších očakávaní ministerstva práce pomôcť asi 200.000 živnostníkom a z verejných zdrojov si v tomto roku vyžiadajú približne 13,3 milióna eur (zhruba 400 miliónov korún).

Okrem odvodu do fondu solidarity musia živnostníci platiť aj príspevky do fondu starobného poistenia vo výške 18 percent, do fondu invalidného poistenia šesť percent a do fondu nemocenského poistenia štyri percentá vymeriavacieho základu. Ďalších 14 percent odvádzajú živnostníci do zdravotných poisťovní.

V prvý aprílový deň začnú platiť nové pravidlá aj pre vracanie preplatkov z DPH. Štát ich bude musieť vyplatiť do 30 dní a nie ako doposiaľ do 60 dní.

Znížené odvody by podľa očakávaní vlády mali prispieť k tvorbe pracovných miest. Pribúdanie nezamestnaných je totiž jedným z prejavov hospodárskej krízy. Podniky a závody na Slovensku prepúšťajú ľudí, pretože stratili odbyt pre svoje výrobky. Od októbra minulého roka, keď začala nezamestnanosť prudšie rásť, do februára tohto roka pribudlo na Slovensku podľa štatistík Ústredia práce a rodiny viac než 60.000 nezamestnaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu