Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MH láka potenciálnych investorov na nízke mzdy

Ministerstvo hospodárstva
Ministerstvo hospodárstva

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) láka potenciálnych investorov do cestovného ruchu aj na nízke mzdy na Slovensku. Ako uvádza rezort hospodárstva vo svojej publikácii s názvom Investujte do turizmu, výhodou Slovenska sú okrem nízkych miezd aj daňový systém s 19-percentnou rovnou daňou, flexibilný pracovný trh, pracovné právo, rozvoj infraštruktúry, veľmi dobrá znalosť cudzích jazykov, výkonná ekonomika, vzdelaná pracovná sila, či zavedenie spoločnej európskej meny.

Rozvoj turizmu je podľa MH jednou z priorít slovenskej vlády. Štát je pripravený poskytnúť potenciálnym investorom aj pomoc, a to vo forme úľav na daní, príspevok na novovytvorené pracovné miesta, finančný príspevok, či zvýhodnením podmienok pri získavaní nehnuteľného majetku štátu alebo obcí.

"Jednou z oblastí poskytovania štátnej pomoci je aj cestovný ruch. Podmienkami na poskytnutie štátnej pomoci v tejto oblasti sú vybudovanie alebo rozšírenie komplexného centra cestovného ruchu, kde budú poskytované aspoň tri rozličné služby, ako napríklad ubytovanie, stravovanie, aquapark," uvádza rezort hospodárstva v publikácii.

Potenciálni investori pri žiadaní štátnej pomoci v oblasti cestovného ruchu musia spĺňať určité špecifické predpoklady. Podľa rezortu hospodárstva obstaranie hmotného a nehmotného investičného majetku musí byť v hodnote aspoň 16 mil. eur, pričom technologické zariadenia musia tvoriť aspoň 40 % zo sumy celkových oprávnených nákladov.

"Uvedená suma môže byť znížená na 8 mil. eur, prípadne aj na 3 mil. eur, ak sa investor rozhodne realizovať projekt v regióne, kde je miera nezamestnanosti vyššia než celoslovenský priemer. Aj v tomto prípade platí, že aspoň 50 % oprávnených nákladov musí byť krytých vlastným imaním," uvádza MH v publikácii Investujte do turizmu. Podľa rezortu hospodárstva potenciál slovenského turizmu zahŕňa skoro všetky formy a typy turizmu.

"Najdôležitejšími formami, pre ktoré má Slovensko predpoklady a ktoré sa musia rozvíjať a zlepšovať s ohľadom na kvalitu sú letný turizmus a pobyty pri vode, kúpeľníctvo, zimný turizmus a zimné športy, mestský a kultúrny turizmus, vidiecky turizmus a agroturizmus. Portfólio produktu slovenského turizmu zahŕňa aj kongresový a golfový turizmus a poľovníctvo," konštatuje rezort hospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu