Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bratislavský VW bude vyrábať model Up!

Bratislavský závod automobilky Volkswage
Bratislavský závod automobilky Volkswage

BRATISLAVA - Bratislavský Volkswagen bude vyrábať nový menší model. Podľa šéfa odborov Zoroslava Smolinského o tom rozhodlo vedenie koncernu. Spoločnosť zatiaľ informáciu nepotvrdila, oficiálne stanovisko by malo byť známe do niekoľkých týždňov, uviedla v pondelok STV.

"Práve nám schválili nový produkt," povedal pre STV Smolinský. Pre denník Nový Čas však potvrdil, že v Bratislave sa bude vyrábať model Up!. Pôvodne sa pritom mal nový model montovať v Česku, nižšie výrobné náklady a stabilita eura však nakoniec rozhodli v prospech Bratislavy. Prípravná výroba by sa mala rozbehnúť na budúci rok, samotný výroba v roku 2011.

Bratislavská továreň sa doposiaľ zameriavala na výrobu športovo-úžitkových vozidiel, ku ktorým v minulom roku pribudla Škoda Octavia. Z jej liniek však schádzajú najmä vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. V súčasnosti je produkcia áut v závode pre krízu prerušená. Dôvodom odstávky, ktorá začala dnes a potrvá dva týždne, je nižší záujem o kúpu nových áut.

Vlani slovenský Volkswagen vyrobil asi 188 tisíc vozidiel, zatiaľ čo v roku 2007 to bolo takmer štvrť milióna automobilov. Dôvodom bol negatívny vplyv krízy. Zníženie produkcie sa podpísalo aj na poklese obratu spoločnosti. Naopak, čistý zisk jedného z ťahúňov priemyslu stúpol o viac ako štvrtinu na 283,5 milióna eur (podľa priemerného ročného kurzu 8,86 miliardy korún).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu