Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Inflácia spadla vo februári na 15-mesačné minimum

BRATISLAVA - Ceny tovarov a služieb na Slovensku vo februári podľa metodiky Európskej únie spomalili tempo medziročného rastu na 15-mesačné minimum 2,4 percenta. Zvoľnila sa tak piaty mesiac po sebe. V januári inflácia dosiahla 2,7 percenta.

Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Počas druhého mesiaca roka sa ceny nezmenili, zatiaľ čo v januári medzimesačne stúpli o 0,3 percenta. Harmonizované indexy spotrebiteľských cien sa zostavujú na porovnanie inflácie krajín únie, slúžia tiež na posúdenie splnenia inflačného kritéria pre vstup do eurozóny. Do nej sa Slovensko začlenilo od januára.

Vo februári sa medziročne najviac, o 8,8 percenta, zvýšili ceny v zdravotníctve, ako aj alkoholických nápojov a tabaku. Naopak, najvýraznejšie sa znížili v doprave, a to o 5,7 percenta. V medzimesačnom porovnaní ceny vzrástli hlavne v zdravotníctve a v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách (zhodne o 0,6 percenta), zlacneli najviac odevy a obuv (o 1,1 percenta).

Spomalenie tempa inflácie potvrdili aj údaje v národnej metodike, ktoré štatistici zverejnili skôr tento mesiac. Podľa nich sa rast cien tovarov a služieb z januárových 3,4 percenta zvoľnil vo februári v medziročnom porovnaní na 3,1 percenta, čo je najnižšia hodnota od novembra 2007. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu