Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Priemysel pre krízu výrazne padol, vyhliadky sú pesimistické

BRATISLAVA - Priemyselná produkcia na Slovensku v decembri pre negatívny vplyv globálnej hospodárskej krízy medziročne padla o 16,8 percenta. Klesli takmer všetky odvetvia; najvýraznejší prepad bol v automobilovom priemysle, ktorý patrí k ťahúňom hospodárstva. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. Priemysel koncom vlaňajška pribrzdil viac, než očakávali analytici. Vyhliadky sektora na najbližšie obdobia sú podľa nich pesimistické.

"Vinník je jasný - hospodárska kríza vo svete, následné spomalenie rastu ekonomík najväčších obchodných partnerov (Slovenska) a s tým súvisiaci pokles odbytu výrobcov v zahraničí," komentovala decembrové údaje analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Priemysel vykázal v závere vlaňajška najhorší výsledok od roku 1999, keď sa začali údaje vykazovať podľa súčasnej metodiky.

Elektrotechnika, ktorá je popri výrobcoch vozidiel ďalším z významných odvetví ekonomiky, v decembri klesla o 12,2 percenta, zatiaľ čo ešte v novembri zaznamenala mierny, 2,6-percentný nárast. Jediným priemyselným odvetvím, ktoré v závere vlaňajška vykázalo rast, bolo spracovanie kože a výroba kožených produktov. Jeho produkcia sa zvýšila o 2,7 percenta. Podľa analytika VÚB banky Martina Lenka decembrový výsledok potvrdil negatívny vývoj dôvery v priemysle.

"Práve stále sa zhoršujúca dôvera v priemysle je náznakom toho, že vývoj v úvodných mesiacoch roka 2009 nebude určite priaznivý," myslí si. Priemyselnú produkciu v januári podľa neho poznačila tiež plynová kríza, počas ktorej museli viaceré väčšie podniky na niekoľko dní obmedziť alebo zastaviť výrobu. Výroba dopravných prostriedkov sa v decembri znížila medziročne o 35,7 percenta po novembrovom upravenom poklese o 16,9 percenta. Pre krízu totiž klesá aj odbyt vozidiel. Tie na Slovensku vyrábajú Volkswagen, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors.

Spoločnosti už znížili výrobu, viacerí ich dodávatelia pre pokles zákaziek oznámili prepúšťanie. Celkovo sa priemyselná výroba po očistení od baníctva a výroby a rozvodu energií v poslednom vlaňajšom mesiaci medziročne znížila o 18,8 percenta. V novembri klesla o 8,3 percenta. Výroba a rozvod elektriny, plynu a vody sa znížila o 3,4 percenta v porovnaní s nárastom o 3,2 percenta v jedenástom mesiaci minulého roka.

Ťažba nerastných surovín naďalej klesala, a to o 9,5 percenta, oproti novembrovému zníženiu o 2,3 percenta. "Po dnešných číslach sa zvýšilo riziko, že rast ekonomiky v poslednom štvrťroku minulého roka bude horší, než sa očakáva," poznamenala Čechovičová.

Rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu v štvrtom kvartáli 2008 zverejní Štatistický úrad v piatok. Slovenský priemysel zasiahla kríza vlani na jeseň a jeho výkon klesá od októbra. Za celý minulý rok sa však produkcia priemyslu medziročne zvýšila o dve percentá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu