Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lízingové obchody vlani vzrástli, koncom roka ich poznačila kríza

BRATISLAVA - Svetová finančná kríza koncom vlaňajška zasiahla aj slovenské lízingové spoločnosti. Tie síce za celý minulý rok zvýšili objem obchodov bez dane z pridanej hodnoty o 6,5 percenta na 83,2 miliardy korún (2,76 miliardy eur), vo štvrtom kvartáli však zaznamenali pokles niektorých obchodov.

Dnes o tom informovali zástupcovia Asociácie leasingových spoločností (ALS), ktorá združuje 38 lízingových firiem.

"Z medziročných porovnaní jednotlivých štvrťrokov možno pozorovať výrazný pokles obchodov u väčšiny vybraných financovaných predmetov," uviedol tajomník ALS Marián Tibenský. Lízing strojov v poslednom kvartáli klesol o necelú štvrtinu, viac ako polovičný prepad zaznamenal lízing úžitkových automobilov. Podľa šéfa asociácie Miloša Randáka budú lízingové obchody pre hospodársku krízu pravdepodobne klesať aj v tomto roku.

V roku 2008 bol podobne ako predvlani najväčší záujem o financovanie osobných automobilov prostredníctvom lízingu. Tie tvorili viac ako 30 percent z celkového objemu obchodov.

Lízing strojov a priemyselných zariadení tvoril v minulom roku necelú štvrtinu všetkých obchodov. Lízing nehnuteľností v roku 2008 stúpol zhruba o desatinu na 4,14 miliardy korún (137,42 milióna eur).

Z jednotlivých typov financovania dominoval rovnako ako predvlani finančný lízing pred operatívnym lízingom. Takmer polovičný nárast však zaznamenali úvery, ktoré lízingové spoločnosti tiež poskytujú.

Najväčšou lízingovou spoločnosťou bol vlani ČSOB Leasing, ktorý vykázal obchody za 12,75 miliardy korún (423,22 milióna eur). Druhý v poradí skončil UniCredit Leasing s 11,06 miliardy korún (367,12 milióna eur). Trojicu najväčších firiem uzatvorila spoločnosť Tatra-Leasing s 10,02 miliardy korún (332,60 milióna eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu