Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trenčianska Merina ukončí výrobu

Budova textilnej spoločnosti Merina v Trenčíne
Budova textilnej spoločnosti Merina v Trenčíne (Zdroj: TASR)

TRENČÍN - Textilka Merina v Trenčíne v závere apríla ukončí výrobu, v budúcnosti by sa mala zamerať iba na obchodné činnosti.

Po dnešnom valnom zhromaždení akcionárov Meriny to potvrdil zdroj blízky spoločnosti, ktorý však meno nezverejnil. V spoločnosti, ktorá koncom vlaňajška ohlásila prepustenie 150 pracovníkov, by mala zostať pracovať asi desiatka ľudí.

"Prvé problémy sa objavili približne pred piatimi rokmi, spoločnosti pochopiteľne nepomohla ani terajšia svetová hospodárska kríza. Merina síce ukončí výrobu, likvidácia spoločnosti však nebola schválená. Bude sa venovať obchodným činnostiam," poznamenal zdroj blízky spoločnosti. Vedenie firmy stanovisko neposkytlo.

Merina patrila v minulosti medzi popredných textilných výrobcov na Slovensku. Podľa internetovej stránky spoločnosti ešte v roku 2006 zamestnávala takmer šesť stoviek ľudí. Zameriavala sa na produkciu vlnených a zmesových priadzí či tkanín zo stopercentnej vlny.

V Trenčíne ide už o druhú veľkú textilnú fabriku, ktorá musela ukončiť výrobu. Obdobný osud predvlani postihol aj firmu Ozeta Neo. O prácu vtedy prišlo viac než 700 ľudí.

Miera nezamestnanosti v trenčianskom regióne dosiahla podľa tamojšieho úradu práce koncom februára 3,8 percenta. Celoslovenský priemer sa však šplhá až takmer k desiatim percentám. Na Slovensku sú v súčasnosti ohrozené tisícky pracovných miest. Dôvodom je svetová hospodárska kríza, pre ktorú už viaceré fabriky v celej krajine ohlásili prepúšťanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu